Magyar gazdaság

Új adó borzolja a kedélyeket Ausztriában

Ausztriában 2011 január 1-jétől valamennyi értékpapírtulajdonosnak 25 százalékos adót kell fizetnie az árfolyamnyereség után.

Az új a 2011-től vásárolt értékpapírokra vonatkozik. Ausztriában jelenleg a lakosok mintegy 6-7 százaléka rendelkezik részvénnyel. Ám a jövőben nemcsak ők fizetik az adót az árfolyamnyereség után, hanem a kölcsönkötvények tulajdonosai és a befektetési alapok is. A Die Presse szerint az új adó az első évben 30 millió euró bevételt jelent az államnak, ám ez az összeg 2014-ben már remélhetőleg 250 millió euróra növekszik évente.

A terv máris birálatot váltott ki: az Institut für Höhere Studien szakértője szerint vizsgálni fogják, vajon az új adó elsődlegesen nem a kis- és közepes rétegeket sújtja-e. Peter Brezinschek, a Raiffeisen Bank International fő elemzője pedig azt kifogásolta, hogy a vagyonnövekedési adó, amelyet ő elvben is problematikusnak tart, nem terjed ki minden vagyonelemre, például az ingóságokra.

Bécsben utoljára a Strabag lépett a tőzsdére, három évvel ezelőtt. Az utóbbi években számos vállalat fizetésképtelenség, fúzió, illetve felvásárolás miatt eltűnt a piacról.

értékpapír árfolyamnyereség-adó kötvény adó befektetési alap elemző
Kapcsolódó cikkek