Magyar gazdaság

A dollár gyengülése tulajdonképpen jó hír - Állítólag

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter cáfolta Alan Greenspan volt jegybankelnök véleményét és azt állítja, hogy a dollár elmúlt hónapokban tapasztalható gyengülése a bizalom visszatérésének a jele.

Timothy Geithner szerint a dollár azért veszített értékéből az elmúlt időszakban, mert a befektetők globális gazdaságba vetett bizalma nőtt, vagyis a dollárt már nem tekintik szükséges menekülőútnak. A pénzügyminiszter ezzel cáfolta Alan Greenspannek a Financial Timesban megjelenő elemzését, amelyben a legendás volt Fed-elnök azt állítja, hogy Washington a dollár gyengítésének politikáját folytatja.

A G20 hétvégi találkozója előtt Geithner a CNBC-nek adott interjúban ismételten leszögezte, hogy soha nem folyamodnak a deviza gyengítésének eszközéhez azért, hogy ezzel verseny előny szerezzenek. A Bloomberg tudósítása szerint a pénzügyminiszter bizakodó a csúcstalálkozót illetően és arra számít, hogy a vezető gazdasági hatalmak megállapodásra jutnak a globális kereskedelemben tapasztalható egyenlőtlenségek csökkentése terén.

A hétvégi G20 találkozót megelőzően egyre éleződik a feszültség az árfolyamháború kapcsán. Kína azt állítja, hogy tervgazdaságra próbálja rávenni az Egyesült Államok, amikor a jüan árfolyamának módosítását kéri tőle. Az európai államok pedig – Németországgal az élen – indokolatlan és káros lépésnek tartják, hogy a Fed újabb 600 milliárd dollárt pumpál a gazdaságba. Mivel utóbbi döntés a dollár gyengüléséhez és ezzel párhuzamosan a fejlődő államok valutáinak erősödéséhez vezet, Brazília és más fejlődő államok is tiltakoznak a várhatóan hozzájuk ömlő likviditás ellen, amely túl erős szintre emelheti valutáikat.

A német szövetségi gazdasági miniszter a Szöulban kezdődő csúcs küszöbén  egyenesen valutamanipulációval vádolta meg az Egyesült Államokat.  "Az Egyesült Államok expanzív pénzpolitikája gondot okoz, mert a mértéktelen pénzszaporítás a dollár kurzusának közvetett manipulálását is jelenti" - mutatott rá Rainer Brüderle.

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter pedig a Der Spiegelnek úgy fogalmazott: nem látja értelmét annak, hogy korlátlan mennyiségben pumpálják a pénzt az amerikai gazdaságban, hiszen nincs szó likviditáshiányról. A miniszter szerint a Fed döntése csökkenti az amerikai kormány pénzügypolitikájának hitelességét és megnehezíti a fejlett és a fejlődő államok közötti egyensúly megteremtését.

geithner dollár Fed G20 greenspan árfolyam
Kapcsolódó cikkek