Magyar gazdaság

Az éves cél 131,1 százalékán az államháztartás hiánya

Az államháztartás, helyi önkormányzatok nélküli egyenlege október végén 1132,7 milliárd forintos deficitet mutat, mely az éves előirányzat 131,1 százalékát teszi ki. A tavalyi év azonos időszakában az államháztartás hiány az egész éves tény 113,3 százalékát tette ki – számolt be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az államháztartás, helyi önkormányzatok nélküli október havi hiánya 43,6 milliárd forintra teljesült. Ezen belül a központi költségvetés 53,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 7,7 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 17,6 milliárd forintos többlettel zártak.

A központi költségvetés bevételei elmaradtak a tavalyi év azonos időszakától 33 milliárd forinttal. Az egyszerűsített vállalkozói valamint a jövedéki és regisztrációs adóbevételek meghaladták a tavalyi összeget, míg a társasági adó, az általános forgalmi adó és a személyi jövedelemadó bevételek elmaradtak az előző évitől.

A kiadási oldalon a mintegy 82 milliárd forinttal több kifizetést elsősorban a garancia hozzájárulás, a TB alapok kiadásaihoz előirányzat tavalyinál nagyobb alakulása okozta, mely az eltérő finanszírozási rend következménye. Emellett magasabb összegben teljesültek a lakásépítési támogatások, az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások, továbbá a kamatkiadások és a hozzájárulások az EU költségvetéséhez.

A társasági adóból 17,5 milliárd forint bevétele származott. Ez az összeg 30,3 százalékkal kevesebb a 2009. év októberi bevételénél.

Az egyszerűsített vállalkozói adóból októberben 37,7 milliárd forint bevétel keletkezett. Az adózók 4,3 milliárd forinttal több egyszerűsített vállalkozói adót fizettek, mint egy évvel előbb.

Általános forgalmi adóból 249,5 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, amely az elmúlt év azonos hónapjához képest 7 milliárd forinttal, 2,8 százalékkal alacsonyabb. Jövedéki adóból az október hónapban 79,7 milliárd forint bevételt regisztráltak, amely az egy évvel előbbi bevételt 15,3 milliárd forinttal, közel 25 százalékkal haladta meg. Az üzemanyagok 45,7 milliárd forint jövedéki adóbevétel keletkezett, ami a bázishoz hasonló, attól 1 százalékkal magasabb.

A dohánytermékek esetében az egy évvel korábbinak több int kétszerese, 26,7 milliárd forint összegű jövedéki adó folyt be a költségvetésbe. A tavaly júliusi adóemelést megelőző készletezés miatt a bázis hónap kiugróan alacsony bevételt produkált és ehhez képest tapasztalható az idei növekedés. A szeszesitaloknál és egyéb termékeknél 7,3 milliárd forint összegű teljesítés történt, amely az év eleji adóemelés és a forgalomcsökkenés eredőjeként 17,7 százalékkal magasabb a bázisidőszakitól.

A regisztrációs adóból október hónapban 2,8 milliárd forint bevétel teljesült, amely a tavalyi év azonos havi értékétől közel 15 százalékkal magasabb.

A személyi jövedelemadó államháztartási szintű bevétele októberben 148,2 milliárd forint volt, amely a 150,4 milliárd forintos bruttó befizetés és a 2,2 milliárd forintnyi kiutalás egyenlegeként képződött. Ez a bevétel 1,3 milliárd forinttal, 09 százalékkal kevesebb a 2009. év októberi bevételénél, amelyben kiemelt szerepet játszott a 2010. évre megvalósított adócsökkentés hatására felmerülő bevételkiesés. A 2010. év októberében az előző év azonos hónapjához képest a befizetések 1,2 milliárd forinttal (0,8%-kal) csökkentek, míg a kiutalások 0,1 milliárd forinttal (3,5%-kal) nőttek.

A 98 százalékos különadóból október 1-jétől a központi költségvetésnek 12,6 millió forint bevétele keletkezett.

A háztartási alkalmazottak utáni regisztrációs díjból először októberben származott 200 millió forintos bevétele a központi költségvetésnek.

Az illeték befizetések tízedik havi összege 6,3 milliárd forintot tett ki, amely 71,5 százaléka a tavalyi év októberi bevételének.

Kamatkiadásokra 2010. októberben 176 milliárd forintot fordított a költségvetés. A kamatkiadások nagyobb része (144,6 milliárd forint) a forintban fennálló adósságot terhelte. Az államkötvények utáni közel 131,2 milliárd forint összegű kamatkiadást szinte teljes mértékben a hiányt finanszírozó és megújító államkötvények tették ki (131 milliárd forint), míg a nem piaci értékesítésű államkötvények terhei 0,2 milliárd forintot jelentettek a költségvetésnek.

A kincstárjegyek utáni 13,3 milliárd forintos kiadások a diszkont kincstárjegyek (12,2 milliárd forint), valamint a lakossági kincstárjegyek (1,1 milliárd forint) kamatai között oszlottak meg. A devizaadósságot 31,4 milliárd forint kamatköltség terhelte októberben. Ebből 11 milliárd forint a devizakötvények, 20,4 milliárd forint pedig a devizahitelek kamatterheként jelentkezett.

NGM hiány tb államházartás költségvetés
Kapcsolódó cikkek