Magyar gazdaság

Brüsszeli bírálat a nyugdíjterv miatt

Aggályos, ha a pénztárakban felhalmozott vagyonból folyó kiadásokat finanszíroznának — nyilatkozta lapunknak Olli Rehn uniós gazdasági és monetáris biztos szóvivője. Amadeu Altafaj Tardio kifogásolta, hogy a nyilatkozatot nem tevőket automatikusan visszavinnék az állami pillérbe, és hogy a második pillérben maradók elveszítenék jogosultságukat az állami nyugdíjra.

Közben idehaza bejelentették: nyugdíjadóvá válik a jelenleg 24 százalékos, a munkáltatót terhelő nyugdíj-biztosítási járulék. Ezzel semmiféle időskori ellátásra vonatkozó jogosultság nem jár a befizetőnek. Számos eljárás és vizsgálat várható a magánnyugdíjpénz-tárakat érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatban idehaza s a brüszszeli és a strasbourgi jogi fórumok előtt is. A Stabilitás Pénztárszövetség is ilyenre készül, miként a pártok, szakszervezetek is.

A fejlemények komoly hatással lehetnek a tőzsdére is, hiszen a magánnyugdíjpénztárak vagyonának bő tizede fekhet Budapesten forgó részvényekben – állítják szakértők. Az állampapírpiacon is érződik a nyomás, hiszen tavaly december óta nem látott szintre emelkedett tegnap a 12 hónapos diszkontkincstárjegyek hozama. A BUX majdnem három százalékot esett, és a forint is veszített pozícióiból minden nagyobb devizával szemben.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

nyugdíjadó részvények Stabilitás Pénztárszövetség BUX pillér nyugdíj
Kapcsolódó cikkek