Magyar gazdaság

Célkeresztben a bank-lobbi

A közvélemény és a politika attól tart, hogy növekszik a pénzügyi lobbi bújtatott befolyása az Európai Bizottságra.

Ezért Michel Barnier, az EU belpiaci biztosa nagyobb átláthatóságot szorgalmaz abban a levélben, amelyet a régi EU tagokhoz írt, és amely a Financial Times Deutschland rendelkezésére áll.

Ebben a francia uniós biztos azt ígéri, hogy a pénzügy és gazdaság képviselőiből álló tanácsadó grémiumot erőteljesebben megnyitja a tudósok, aktivisták és a szakszervezetek képviselői előtt. "Meggyőződésem, hogy többet kell tenni annak érdekében, hogy a polgári társadalom aktívabban vegyen részt a belpiacon belül a politika alakításában"- hangoztatta.

"Az ipartól távoli szereplőknek "kiegyensúlyozott arányban" kell szóhoz jutniuk – hívta fel a figyelmet Barnier. Az EU biztos ezzel reagált arra, hogy a közvélemény és a politika növekvő bizalmatlansággal szemléli a pénzügyi lobbi hatását az Európai Bizottság törvény előterjesztéseire. 

A Bizottság jelenleg 191 céges szakértővel vitatja meg javaslatait és az érdekvédők egy része kifogásolja, hogy a kiválasztás feltételei nem egyértelműek és nem teljesen indokoltak. Az EU ugyanakkor kiáll a döntései mellett és Barnier levele például rögzíti, hogy a Goldman Sachs bankára, Robert Charnley a közjó érdekében vesz részt a véleményező testületben.

Goldman Sachs Európai Bizottság Barnier lobbi EU banklobbi
Kapcsolódó cikkek