Magyar gazdaság

EU-biztos: Atomot a kontinensnek!

Günther Oettinger, az EU biztosa ezermilliárd eurót követel az EU jövőbeni energiapolitikája részére.

A tízéves terv középpontjában a vitatott atomerőművek is szerepelnek. Az N24 német hírtévé szerint az ezer milliárd euró új energiahálózatok létesítését szolgálná, továbbá az energiapolitika részét képezné a fogyasztók takarékoskodása és a biztonságosabb atomerőművek.

Ezek azok a sarokpontjai annak a stratégiának, amellyel Günther Oettinger a következő tíz évben el akarja érni Európa ellátási biztonságát és klímavédelmi célkitűzéseit. A berlini atompolitika elleni óriási ellenállás ellenére az atomenergia Oettinger számára a jövőben is központi szerepet játszik - írja az N24.

A bizottsági stratégia további prioritása az energiahálózatokba történő beruházások megháromszorozása. A gáz- és áraminfrastruktúrát ugyanis még "a XIX. századi hercegségek területhatárai határozzák meg - mondta az EU biztos. Csak egy masszív, határokon átívelő fejlesztés gondoskodhat arról, hogy a megújuló forrásokból származó energia cirkulálhasson. Oettinger szerint a hálózatok kiépítésének költségét az iparnak kell megfizetnie.

Mint arról hétfőn beszámoltunk, biztonságos és végleges megoldást keres az Európai Bizottság az unióban évente keletkező 7000 köbméter radioaktív hulladék és kiégett fűtőelem tárolására. A radioaktív hulladékokat azokban az országokban kellene elhelyezni, amelyekben azok keletkeztek. Ez alól azonban lehet kivétel is, sőt, EU-n kívüli exportról is szó lehet.

A paksi atomerőműben keletkező kis és közepes aktivitású nukleáris hulladék végleges elhelyezése a Bátaapáti közelében lévő, hamarosan elkészülő tárolóban lesz, a nagy aktivitásúakról azonban még nem döntöttek.

megújuló atomenergia Oettinger EU-biztos atomerőmű
Kapcsolódó cikkek