Magyar gazdaság

Jövőre már lesz gázáremelés

Jövőre már lesz gázáremelés, bár egyelőre moratórium van érvényben az energiadíjakra.

A kormány hónapok óta egyeztet a szolgáltatókkal arról, hogyan lehetne módosítani az árak kiszámításához használt képletet, megállapodás azonban még mindig nincs, a hétfőre hirdetett egyeztetést sem tartották meg. Elemzők tíz százalék körüli emelést tartanának indokoltnak, kérdéses viszont, hogy a kormány politikailag vállal-e egy ilyen mértékű drágulást - közölte az MR1 - Kossuth Rádió.

Bár Orbán Viktor miniszterelnök a vasárnapi kormányülés előtt még úgy nyilatkozott, vizsgálják, hogyan tartható fenn 2011-ben is az energiaárakra érvényes moratórium, Bencsik János, energiaügyi államtitkár hétfő reggel már azt mondta a Magyar Televízióban: januártól lesz áremelés, amit azonban igyekeznek kordában tartani. A válságadóból következő terhek figyelembe vételével kell véglegesíteni az új árszabályozást, de az állam mindenképp két számjegy alatt tartja majd az energiaár-emelkedést, figyelembe véve azt, hogy a kőolaj világpiaci ára miként fog alakulni – fogalmazott az államtitkár.

A júliustól érvényes ármoratórium mellett az energetikai cégekre novembertől kivetett válságadónak is drágító hatása lehet. A szolgáltatók számításai szerint ugyanis az őket terhelő 70 milliárd forintos elvonás legalább négy százalékos emelést indokolna, és ehhez jön még a kőolaj árának emelkedése, illetve a forint-dollár árfolyam alakulása. Bartha Judit, a GKI Energiakutató kutatásvezetője a közelmúltban azt mondta a Krónikának: két számjegyű, 14 százalék körüli áremelés lenne indokolt.

Piaci szereplők véleménye szerint elsősorban a gáz árának alakulása miatt sürgető a megállapodás, az áram esetében akár a díjak stagnálása is elképzelhető. Értesüléseink szerint viszont az Energiahivatalban hétfőre hirdetett egyeztetést sem tartják meg, jóllehet, a kormány már januártól egy új árszámítási képlet alapján számolná a díjakat. Fontos kérdés az is, hogy a kabinet politikailag mekkora áremelést vállal, hiszen korábban a Fidesz mindig a drágulás ellen volt. Van olyan politológus, aki szerint a kormány maximum 3-5 százalékos, azaz az inflációnak megfelelő emelésbe menne bele, ellenkező esetben ugyanis támadási felületet ad az ellenzéknek.

Bencsik János moratórium energiaár orbán-kormány gázár villanyár
Kapcsolódó cikkek