Magyar gazdaság

Krugman: Túl egyszerű kijelenteni, hogy a liberálisok rosszak

Paul Krugman a New York Timesban megjelenő blogjában arra figyelmeztet, hogy az amerikai közvélemény egy része számára az egyszerű matematikai igazságok elismerése is nehézséget okoz és az ebből adódó frusztrációt kiabálással vezetik le.

Paul Krugman meglátása szerint az a tény, hogy egyesek hisztérikusan reagálnak bizonyos alapvető matematikai igazságokra, azt mutatja, hogy a jelenlegi gazdasági problémák egy részét éppen ez a tényeket elutasító magatartás okozza. A közgazdász megjegyzi, hogy nem ördögtől való leszögezni, hogy ha valakitől az adósságainak a megfizetését várjuk, akkor ehhez valahonnan el kell vennie – növelnie az adósságát vagy csökkentenie az eszközeit.

A szakértő megjegyzi: sokan azt állítják, hogy Zimbabwévé akarja tenni az Egyesült Államokat, csak azért, mert úgy véli, hogy az erős dollár egyenlő a gyenge euróval és fordítva.

Emellett – teszi hozzá Krugman – a támadások jó része olyan állításokon alapszik, amelyek soha nem hangzottak el tőle. Így például nem állította, hogy a magasabb kiadások mellett nem számít az növekedése. Ha valaki úgy látja, hogy a devizák versenyéhez tartozó árfolyam-leértékelés nem ártalmas, nem jelenti azt, hogy bárki feltételezné, hogy korlátlanul lehet pénzt nyomtatni.

A szakíró úgy véli, az, hogy az amerikai közvélemény egyes elemei nem képesek felfogni ezeket a tényeket, megmutatja, hogy nem értik a gazdaság jelenlegi állapotát és inkább leegyszerűsítő szlogenekben szeretnének gondolkozni, úgy mint: a liberálisok rosszak, az erős dollár jó, a megtakarítás jó. Ezek a jelszavak egyáltalán nem alkalmazhatóak a jelenlegi helyzetre, ezért választják a kiabálást egyesek.

Krugman adósság liberális leértékelés gazdaság árfolyam
Kapcsolódó cikkek