Magyar gazdaság

Majd az IMF megmondja, "mennyi az annyi"

Argentína a latin-amerikai országban igen kevéssé kedvelt Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségét kéri az infláció pontos értékének meghatározásához.

A La Nación című argentin lap szerdai beszámolója szerint az IMF szakértői már december elején Buenos Airesbe utaznak, hogy segítsék az állami statisztikai szolgálat munkáját. A probléma a hivatalos inflációs adat és a független szakértői számítások közti eltérés: a fogyasztói árak éves emelkedésének mértéke a hivatalos adat szerint októberben 11,1 százalék volt, gazdaságkutató intézetek szerint viszont jóval magasabb. Független számítások szerint az idén 25-30 százalék között lehet az az élelmiszerárak pedig akár 40 százalékkal is emelkedhetnek.

A segítségkérés tényét az IMF megerősítette, közleménye szerint az argentin hatóságok a fogyasztói árindex meghatározásában igénylik a nemzetközi pénzügyi szervezet közreműködését.

A Buenos Aires-i kormányzatot 2007 óta éri az a vád, hogy manipulálja az inflációs adatokat. Később más kimutatások, például a alakulását mutató adatsorok pontossága körül is kételyek merültek fel.

IMF bizalomhiány makrogazdaság infláció argentina gazdasági adatok
Kapcsolódó cikkek