Magyar gazdaság

Mélyül az eurózóna válsága

Az adósságban úszó országok komoly költségvetési kiigazításokat hajtottak végre: a gazdaság nem indult növekedésnek, a kilábalást az erős euró is sújtja. A megszorítások ellenére az országokat igen kockázatosnak ítélik meg.

A görög és spanyol gazdaság problémákkal néz szembe: a megszorítások hatására lassul a gazdaság, és mélyül a szuverén adósságválság. Mindez azután következett be, hogy az euróövezet legnagyobb gazdasága, Németország már 18 hónapja kilábalt a válságból – írja a Bloomberg.

Kétsebességű Európa képe rajzolódik ki: az adósságtehertől szenvedő államokban megnövekedtek a hitelfelvételek költségei, miközben a növekedés nem talált magára.

Az ír és a német kötvények hozamkülönbsége hétfőn rekordmagas szintre emelkedett, közben a portugál kötvényhozamok is közel vannak a valaha volt legmagasabb szinthez, mióta fennáll az euróövezt. Az ír kötvényhozamok 534 bázisponttal haladja meg a német kötvények hozamát, a portugál kötvényhozam 417 bázisponttal múlja felül a német referenciát, mely 10 bázisponttal marad el a rekordtól.

Az Európai Központi Banknak is problémákkal kell szembenéznie: az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed likviditásfokozása bonyolítja a képet, és az EKB tervét, hogy kivezesse a monetáris stimulusokat a gazdaságból.

„A szenvedő országok most boldogak lehetnének, ha jegybankjuk a Federal Reserve lenne” – mondta Nick Kounis, az ABN Amro Bank makrogazdasági elemzője. Az euró 10 havi csúcsra emelkedett november 4-én a dollárral szemben: az EKB 1 százalékon hagyta a jegybaki kamatot, és nem jelentett be újabb expanziót a monetáris politika terén. Az erős euró pedig megnehezíti a gyenge országok exportvezérelt kilábalást a válságból – írja a Bloomberg.

A Spanyol Központi Bank becslése szerint a gazdaság a harmadik negyedévben stagnált: Spanyolország 2010 első negyedévében tudott kilábalni a recesszióból, kilenc hónappal a német kilábalás után. A görög valószínűleg esett, a portugál növekedés lassulhatott a negyedévben – mondta Giada Giani, a Citigroup londoni közgazdásza. A német gazdaság előzetes adatok szerint 0,8 százalékkal bővült a harmadik negyedben.

A görög adósságpapírok Európa legrosszabbul teljesítő kötvényei, de a portugál és a görög kötvények is aggasztóan teljesítenek. Közben ezek az államok óriási megszorításokat jelentettek be: Portugália 5 százalékkal vágja meg az állami alkalmazottak bérét, Írország 6 millió eurós (a GDP 3,6 százaléka) megszorítást jelentett be, és Spanyolország is csökkeni a béreket.

„Ez egy nagyon aggasztó trend. A kisebb euróövezeti országok kemény költségvetési megszorításokat kell végrehajtaniuk” – mondta Vincent Chaigneau, a Societe Generale londoni elemzője. Az országoknak meg kell emelniük bevételeiket, mely nem segíti a gyengélkedő gazdaságot a kilábalásban, miközben tartaniuk kell a költségvetési hiánycélt - tette hozzá a SocGen elemzője.

szuverén adósságválság államadósság Spanyolország költségvetési hiány eurózóna Görögország euró kötvényhozam írország
Kapcsolódó cikkek