Magyar gazdaság

Nyitott ajtónál üvöltöztek egymással a politikusok

A G20 csúcs előtt finoman szólva forró a hangulat a gazdasági hatalmak között. A maratoni előkészítő tárgyalások során többen felemelték a hangjukat a résztvevők szerint.

"Minden résztvevő ragaszkodott az álláspontjához, senki nem hajlott a kompromisszumra. Sokan felemelték a hangjukat és olyan meleg volt, hogy nyitva kellett tartani az ajtót, különben nem kaptunk volna levegőt" – összegezte a G20 elnöki tanácsának 19 órás előkészítő tárgyalását Kim Yoon-Kyung szóvivő az AFP-nek.

A G20-nak elvileg péntekig elő kell állnia egy közös nyilatkozattal, amelyet Kínának és az Egyesült Államoknak is el kell fogadnia. Kim szerint legfeljebb egy felvizezett javaslatot fogadnak majd el arról, hogy az IMF-nek ki kell dolgoznia a keretrendszert a világkereskedelmi egyenlőtlenségek helyrehozására.

A hétvégi G20 találkozót megelőzően egyre éleződik a feszültség az árfolyamháború kapcsán. Kína azt állítja, hogy tervgazdaságra próbálja rávenni az Egyesült Államok, amikor a jüan árfolyamának módosítását kéri tőle. Az európai államok pedig – Németországgal az élen – indokolatlan és káros lépésnek tartják, hogy a Fed újabb 600 milliárd dollárt pumpál a gazdaságba. Mivel utóbbi döntés a dollár gyengüléséhez és ezzel párhuzamosan a fejlődő államok valutáinak erősödéséhez vezet, Brazília és más fejlődő államok is tiltakoznak a várhatóan hozzájuk ömlő likviditás ellen, amely túl erős szintre emelheti valutáikat.

fejlődő államok IMF csúcstalálkozó Fed G20 árfolyam
Kapcsolódó cikkek