Magyar gazdaság

Oblath: a szakma kiáll a Költségvetési Tanács mellett

Szakértői apparátus nélkül a Költségvetési Tanács munkája értelmetlenné válik – nyilatkozta a héten napvilágot látott elképzelésekről a Vasárnapi Híreknek Oblath Gábor, a Költségvetési Tanács tagja.

A szakember hansúlyozta, a 30-40 fős csapat nem csak saját előrejelzést készít a magyar gazdaság lehetséges pályájáról; szavai szerint a szakma szolidáris a tanáccsal, és minden lehetséges fórumon jelzik, hogy kártékony lenne a szakértői bázist felszámolni.

Oblath Gábor a lapnak azt mondta, a 30-40 fős szakértői gárdának köszönhető, hogy a költségvetést érintő kormányzati elképzelésekről meglehetősen gyors reakcióidővel tudnak érdemi véleményt mondani. (Az interjú még azelőtt készült, hogy ismertté vált volna Rogán Antal képviselői indítványa, amely teljesen felszámolná a Tanácsot, elvéve a maradék tízmillió forintot is - A szerk.)

A Költségvetési Tanács egyrészt saját előrejelzést készít a magyar gazdaság lehetséges pályájáról, másrészt, az egyes költségvetési bevételeket és kiadásokat tételesen újraszámolták, illetve számolják most is a módosító javaslatok nyomán, vagyis a stáb olyan munkát végez, amely sem az Állami Számvevőszéknek, sem a jegybanknak nem feladata - ismertette Oblath Gábor.

Mint hozzátette: hangsúlyozni kell, hogy csupán a vélemény nyilvánosságáról van szó, hiszen nincs a tanácsnak vétójoga, vagy bármilyen egyéb erős jogosítványa. Az új angol kormány például azzal kezdte tevékenységét, hogy felállított egy szervezetet, amely nagyjából a magyar Költségvetési Tanácsnak megfelelő funkciókat lát el. Más szóval, Londonban szükségét érzik annak, hogy külső elemzői kontroll is segítse a költségvetés készítését - mondta az interjúban.

Költségvetési Tanács Oblath Gábor elemzői kontroll magyar gazdaság költségvetés
Kapcsolódó cikkek