Magyar gazdaság

A Financial Timesban lobbiznak a Költségvetési Tanácsért

A brit, a holland és a svéd költségvetési felügyeletet ellátó szervezet vezetői a Financial Timesban közölt nyílt levélben figyelmeztették a kormányt arra, hogy a magyar Költségvetési Tanácsnak (KT) függetlennek kell maradnia.

Az adósságválság megmutatta, hogy szükségesek a független szervezetek az országok költségvetéseinek ellenőrzésére és az is a közelmúltban hozott döntést az ehhez szükséges mechanizmus kidolgozásáról – áll a Lars Calmfors, Robert Chote és Coen Teulings által jegyzett nyílt levélben.

A svéd, a brit és a holland költségvetési felügyeletek vezetői emlékeztetnek arra, hogy több országban működnek már hasonló szervezetek, amelyek hatékonyak a fiskális fegyelem betartatásában. Erre példa a 2008-ban létrehozott magyar Költségvetési Tanács is, amely a három aláíró szerint hitelességével nemzetközi elismerést váltott ki és amelynek a létezése is veszélybe került a Fidesz költségcsökkentő tervének hatására.

Calmfors, Chote és Teulings leszögezik: ha a kormány feloszlatja a KT-t csak azért, mert az a munkáját végezte, akkor még inkább csökkenti Magyarország hitelességét, ezért a szakértők arra kérik a kormánypártot, gondolja át újra a terveit.

Mint arról beszámoltunk, Kopits György, a KT elnöke ma úgy fogalmazott: a költségek csökkentésével "fogatlan oroszlán árnyékává" válik a szervezet. Navracsics Tibor ugyanakkor egy mai nyilatkozatban leszögezte, hogy erős Költségvetési Tanácsra van szükség, ami kevesebb bürökráciával működik.

Költségvetési Tanács Financial Times kormány nyílt levél Fidesz
Kapcsolódó cikkek