Magyar gazdaság

Az Orbán-kormány adótervei ellen tüntetnek a szakszervezetek

Minimum hétszázezer ember képviseletében vonulnak szombaton utcára a szakszervezetek

A kormány intézkedései elleni tiltakozásul tüntetést szervez szombatra három nagy szakszervezeti konföderáció, miközben a számos érdekvédelmi szervezetet tömörítő Liga Szakszervezetek jelezte, nem kíván részt venni a demonstráción. A szombati megmozdulás egyik fő szervezőjének, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke, Borsik János szerint számos kifogásolható intézkedést tett a kormány az elmúlt időszakban, azonban az egyik legnagyobb probléma, hogy valódi egyeztetés, tárgyalás nélkül kíván a kabinet olyan döntéseket meghozni, amelyek rengeteg munkavállaló életét befolyásolják.

A szervezők által kifogásolt ügyek középpontjában az egykulcsos adórendszer áll. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének – a költségvetésben közölt számokra alapuló – számításai szerint ugyanis csak bruttó 260 ezer forintos kereset felett járnának jobban a munkavállalók az új rendszerben, ez pedig csaknem 50 ezer forinttal meghaladja az átlagos bruttó bért. Ráadásul ez csak 2010-re vonatkozó nominálérték. A szakszervezet 3,5 százalékos inflációval számol, amikor azt mondja, jövőre valódi reálbér-emelkedést csak azok érnek el, akik 350 ezer forintos bruttó keresettel rendelkeznek. Míg bruttó 74 ezres fizetésnél 2430 forint mínuszt jelent az új rendszer, addig egy havi bruttó 1 345 000 forintos „menedzserfizetésnél” havi 135 309 forinttal több marad a munkavállalónál. (Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ma reggeli ülésén az esetleges megegyezés kismértékben módosíthatja ezeket az adatokat.)

A kormány által az OÉT keretében felvetett 5 százalékos bérfejlesztési ajánlat megfelelő lenne, ha nem változna az adórendszer – mondta Borsik, hozzátéve: így azonban a kiskeresetűek rosszabbul, a módosabbak jobban járnak, ez szakszervezeti szempontból elfogadhatatlan. Kifogásolta azt is, hogy a kormány ahelyett, hogy a tulajdonos jogán beleszólna a közszférával kötött menedzserszerződések feltételeibe, a 98 százalékos különadóval és az indoklás nélküli felmondás lehetőségével sújtja a közszférában dolgozókat, sok olyan munkavállalót eltalálva, aki erre nem szolgált rá.

Komolyabb problémáink is vannak

Úgy gondoljuk, politikai megközelítésből táplálkozik a szombati demonstráció, politikai sértődés eredménye, így nem tudjuk támogatni – mondta el lapunknak Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke. Bár a problémafelvetésekkel döntően egyetért a Liga, a felhívásban megjelölt érvelést felszínesnek gondolja. Az egykulcsos adórendszerrel ugyanis Gaskó szerint nem az a legnagyobb baj, hogy a magasabb keresetűek járnak jól, hanem az, hogy nem elég progresszív és nem követi a társadalmi szolidaritás elvét.

Az elnök hangsúlyozta: a Liga Szakszervezeteknek sokkal komolyabb problémái vannak a jelenlegi Orbán-kormány politikájával, mint a szombati tüntetés szervezőinek.

Az elnök hangsúlyozta: a Liga Szakszervezeteknek sokkal komolyabb problémái vannak a jelenlegi Orbán-kormány politikájával, mint a szombati tüntetés szervezőinek. -->

érdekképviselet nyugdíjtervek szakszervezetek demonstráció orbán-kormány
Kapcsolódó cikkek