Magyar gazdaság

Bokros: Az új magyar szocializmus három év alatt véget ér

Ilyen voluntarista gazdaságpolitika más országokban is van, most éppen Bolíviában és Venezuelában, előbbiben államosították a magán-nyugdíjpénztári rendszert, utóbbiban pedig megszüntették a költségvetési tanácsot – mondta el Bokros Lajos, európai parlamenti képviselő, volt pénzügyminiszter az ATV-nek adott interjúban.

A kormány gazdaságpolitikáját súlyos ellentmondások terhelik. Nem lehet egyszerre előállítani pénzügyi egyensúlyt, jelentős növekedést, államadósság-csökkentést, alacsony inflációt, hozzá alacsony kamatokat, befektetői tőkét és lakossági megtakarításokat - szögezte le Bokros.

A nyugdíjreform visszafordításával és a válságadókkal kapcsolatban a volt pénzügyminiszter Margaret Thatcher azon kijelentésére emlékeztetett, mely szerint a szocializmusnak akkor van vége, ha elfogy a másoktól elvett pénz.

A magyar szocializmus legújabb kori változatának így két-három éven belül vége lesz, ugyanis egy olyan országban, ahol magától sem a gáz, sem az olaj nem tör a felszínre, és nincsenek ingyen kisajátítható erőforrások, ott dolgozni kell - vélekedik az EP-képviselő.

A hárommillió magán-nyugdíjpénztári tagtól most elvett pénz csak ideig-óráig elegendő az államháztartási lyuk befoltozásához, ha a termelés hatékonyságát nem tudjuk olyan szabályokkal megalapozni, amelyek érdemessé teszik a befektetést.

A nyugdíjpénztárak által felhalmozott az egykori miniszter szerint pillanatok alatt elfogyhat. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy már a jövő évi költségvetés is zavaros, ugyanazt a pénzt többször is elkölti más és más sorokon – vélekedett Bokros.

Arra a kérdésre: mi lesz, ha elfogy a vagyon, Bokros úgy válaszolt, hogy két lehetőség van a kormány előtt. Vagy növelni kell a nyugdíjjárulékokat, ami lehetetlen, hiszen ez még inkább aláásná az ország versenyképességét, vagy növelni kellene a dolgozók számát. Ennek sikere a gazdaságpolitikai ellentmondásai miatt rendkívül kétséges szögezte le.

A demográfiai körülmények egyértelműen a nyugdíjrendszer fenntarthatatlansága felé visznek, például amikor az egykori miniszter nyugdíjba mehetne, akkor évente már nem 100, hanem 160 ezer ember „vonul vissza” – mondta el Bokros Lajos.

kormány Bokros Lajos gazdaság válság Ep-képviselő nyugdíj gazdaságpolitika pénztár
Kapcsolódó cikkek