Magyar gazdaság

EKB az íreknek: Legközelebb velünk egyeztessenek először

Az Európai Központi Bank közölte, "súlyos aggályai" vannak amiatt, hogy az ír kormány által bevezetni tervezett törvény a bankrendszere helyzetének rendbe hozatalára, veszélyt jelent az Európai Központi Bank azon képességére nézve, hogy a likviditási műveleteit irányítsa.

"Az Európai Központi Banknak súlyos aggályai vannak amiatt, hogy a törvényjavaslat jogilag nem elég biztonságos" - olvasható a központi bank december 17-i jelentésében. Az ír törvénynek nem szabadna sértenie az euróövezet monetáris hatóságainak azt a képességét, hogy "érvényt szerezzenek jogaiknak, beleértve azt is, hogy korlátozás nélkül gondoskodhassanak a biztonságról bármely jegybank bármilyen műveletével kapcsolatban.

Az ír kormány december 14-én benyújtott törvényjavaslata ugyanis felhatalmazást ad a kormánynak arra, hogy megváltoztassa a kötvénytulajdonosok jogait, beleértve a kamatfizetést, a tőke törlesztését, a fizetési késedelem eseteit, valamint az visszafizetésének az idejét - jelenti a Bloomberg.

Az Európai Központi Bank közölte, hogy előzetes konzultációt várt volna el az ügyben és egyúttal megerősítette reményét, miszerint az ír jegybank a jövőben figyelembe veszi és érvényesíti az EKB véleményét.

Mint ismert, az elsősorban bankjai miatt nehéz helyzetbe került országot az EU és a Nemzetközi Valutaalap közös, 85 milliárd eurós csomaggal segítette ki, amelyre múlt szerdán adta áldását a helyi parlament. Az írek cserébe 15 milliárd eurós megszorítást vállaltak be a következő négy évre, és célul tűzték ki, hogy 32 százalékról három százalék alá küzdik le az államháztartási hiányt 2015-re. Ennek ellenére a Moody’s újabb leminősítéseket helyezett kilátásba, mivel szerintük lehetséges, hogy a zöld sziget nem lesz képes belátható időn belül stabilizálni adóssága nagyságát.

EKB Moody's Európai Központi Bank fizetési késedelem írország ír
Kapcsolódó cikkek