Magyar gazdaság

Elkerülnek az MFB-től a JEREMIE pénzek

A kormány a héten megjelent határozatában azért szállította le 15 milliárd forintra a Magyar Fejlesztési Bank Új Magyarország Forgóeszköz Hitelprogramjának keretösszegét, mert a minimális érdeklődés miatt a JEREMIE programból biztosított forrásnak csak kis részét használták fel, ezért ezek a pénzek "jobb helyre" fognak kerülni, a bank pedig hamarosan újabb, hatékonyabb hitelprogramokat indít - mondta el Nyiri János, az MFB szóvivője az MTI kérdésére.

A 2008 végén meghirdetett Új Magyarország Forgóeszköz Hitelprogramhoz hozzárendelt 140 milliárd forintos keretösszeg "elegánsan tág volt" Nyiri János szerint, de a gyakorlatban ennek csupán töredékét, 2,4 milliárd forintot vettek igénybe. Az érdeklődés minimális volt, ez a leggyengébb kihasználtságú kerete a banknak - tette hozzá.

Az új szabály 15 milliárd forintos kerettel továbbviszi az Új Magyarország Forgóeszköz Hitelprogramot, és a tapasztalat szerint ez is elegendő - mondta.

A programhoz hozzárendelt pénz forrása az EU "JEREMIE" programjában érkezett forrás, amely itt nem hasznosult. "Ez a pénz jobb helyre fog kerülni. Új, hatékonyabb hitelprogramokat indítunk nemsokára" - mondta.

forgóeszköz JEREMIE hitelprogram MFB
Kapcsolódó cikkek