Magyar gazdaság

Gyerekek és szja - Nézze meg, mennyit fizet jövőre

Jövőre alapjaiban átalakul a közfoglalkoztatás, ezen a téren módosul leginkább a rendszer. Megszűnik a rendelkezésre állási támogatás, helyette ugyanolyan összegű bérpótló juttatás lesz majd, ennek jogosultságát azonban évente bírálják el.

Az egygyermekes szülők 58 százalékától, a két gyermeket nevelők 68 százalékától, míg a háromgyermekesek 98 százalékától egy fillér személyi jövedelemadót sem kér jövőre az állam. A január elsején életbe lépő új adórendszer gyermekkedvezményei 2011-ben több mint hatszázezer szülőt mentesíthetnek az adófizetés alól

Egy évben legalább harmincnapi munka vagy hat hónapon túli képzésben való részvétel, valamint rendben tartott lakókörnyezet kell ahhoz, hogy valaki a következő évben ellátást kapjon. Jó hír azonban a vállalkozásoknak, hogy a korábbiaknál jóval nagyobb mértékben támogatja jövőre az állam azt, ha a munkaügyi kirendeltségeken keresztül találnak új alkalmazottat. Januártól a nők negyven év munkaviszony, illetve gyereknevelés után teljes összegű nyugdíjra lesznek jogosultak.

Az eredeti kampányígérettel ellentétben a jogosultsági idő megállapításába nem számít bele az egyéb szolgálati idő, ám a összegének megállapításakor már ezt is figyelembe veszik. A kormány döntésének értelmében újra három évig folyósítják a gyermekgondozási segélyt, ráadásul mindezt visszamenőleges hatállyal, vagyis a kétéves gyes ideje alatt született gyerekek után is jár. Az adóváltozások ugyancsak gyerekvállalásra ösztönöznek, különösen a három vagy több gyereket vállalók járnak jól.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

A témáról szóló jegyzet itt olvasható

rendelkezésre állási támogatás közfoglalkoztatás gyermekgondozás
Kapcsolódó cikkek