Magyar gazdaság

Ha nincs közmunka, nincs segély

Bármilyen közmunkát el kell fogadni, másként nincs segély

támogatás. Szigorításokat tervez a kormány a közfoglalkoztatás rendszerében a korábbi Út a munkához programhoz képest, ugyanakkor a hátrányos helyzetűeket foglalkoztató kkv-k több támogatást kapnak – közölte Czomba Sándor. A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelő államtitkára tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján a részletekről szólva kifejtette: az új rendszerben januártól a munkaügyi kirendeltségeken lehet pályázni a támogatásokra. A kisvállalkozások a jövőben egy hátrányos helyzetű munkavállaló foglalkoztatása után akár a bruttó bér és járulékok hetven százalékát is megkaphatják támogatásként, ezért cserébe az állam négyhavi továbbfoglalkoztatást vár el.

Az új program megszüntetné a korábbi kategóriákat, mint a közhasznú, közcélú munkavégzés, és ehelyett új struktúrát építene ki. Az új rendszerben rövid és hosszú távú önkormányzati munkára, az úgynevezett országos közfoglalkoztatásra s a magánvállalkozóknál történő elhelyezkedésre lenne lehetőség, ezeket a pilléreket támogatná az állam.

Számos szigorítást is terveznek: aki egy évben nem dolgozik legalább 30 napot a közfoglalkozás keretében, az a következő évben nem számíthat semmiféle támogatásra. Új szabály az is, hogy végzettségétől függetlenül az állástalannak el kell fogadnia a felajánlott munkát, ha részt kíván venni a programban – mondta Czomba.
A korábbi Út a munkához program keretében mindössze 110 ezer ember dolgozott, 170 ezer pedig nem végzett munkát, csak várt erre a lehetőségre. Ráadásul míg korábban egy kisvállalkozás 28 500 forintnyi támogatást kapott, ha hátrányos helyzetű munkavállalót foglalkoztatott, egy önkormányzat jóval többet. Ennek rossz üzenete van – tette hozzá az államtitkár.

Arról is beszélt, hogy az előző kormány jelentősen alultervezte a közfoglalkoztatásra szánt öszszeget, hiszen 113 milliárd forintot irányoztak elő, végül 150 milliárdot költöttek el erre a célra. Az új rendszerben összesen 152 milliárd forint jut erre a célra, de a cél 200-220 ezer ember foglalkoztatása.

Új elemek (az új közfoglalkoztatási rendszer főbb támogatott pillérei a versenyszférán kívül)

Önkormányzati rövid távú foglalkoztatás: évente legalább 60, legfeljebb 120 nap, 4 órás munka

Önkormányzati hosszú távú foglalkoztatás: akár egyéves időtartam, 6-8 órás munka

Országos közfoglalkoztatás: akár egyéves időtartam, teljes munkaidő, vasúti, közúti cégek, erdészetek bevonásával

Önkormányzati hosszú távú foglalkoztatás: akár egyéves időtartam, 6-8 órás munka

Országos közfoglalkoztatás: akár egyéves időtartam, teljes munkaidő, vasúti, közúti cégek, erdészetek bevonásával -->

közmunka szociális kiadás segély szociális háló közfoglalkoztatás
Kapcsolódó cikkek