Magyar gazdaság

Hiába a panasz - Az EU Orbánra hagyta a különadók ügyét

Az adózás és a helyi tarifák alakítása egyaránt nemzeti hatáskörbe, a nemzeti hatóságok illetékességébe tartozik, de az Európai Bizottság kapcsolatban áll az érintett magyar szervekkel - hangoztatta az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testületének egyik szóvivője hétfőn.

Sajtótájékoztatóján Marlene Holzner újságírói kérdésre válaszolt, amely a 15 céget magában foglaló csoport - köztük vezető német és osztrák energiavállalatok - közös leveléről érdeklődött: a beadványt az Európai Bizottsághoz intézték, kifejezve aggodalmukat Magyarország bizonyos válságkezelési lépései miatt.

A szóvivő elmondta, hogy az adózás az uniós szabályok szerint a tagországok nemzeti illetékessége, afölött Brüsszelnek nincs befolyása. Ugyancsak a nemzeti szervekre tartozik a tarifák alakítása is.Hozzátette: Brüsszel tovább tanulmányozza a levelet, és folyamatos kapcsolatban van a magyar hatóságokkal is.

Orbán Viktor miniszterelnök a levéllel kapcsolatban a múlt heti EU-csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón feltett kérdésre úgy reagált: "kár ide szaladgálni Brüsszelbe". Bizonyos dolgokat indokolt ugyan nemzetközi síkon is megvitatni - mondta, de leszögezte, hogy a szerződéses kötelezettségek adta kereteken belül minden országnak saját belátása szerint kell megoldania gondjait.

válságadó különadó Európai Bizottság beadvány válságkezelő
Kapcsolódó cikkek