Magyar gazdaság

James Bond filmből következtet a pénzvilág gondjaira a neves elemző

Paul Krugman közgazdasági elemző jelenleg beteg, és régi filmekkel tölti az időt, ez pedig érdekes következtetésekre juttatja a pénzpiacot illetően.

A The New York Times bloggere beszámol arról, hogy a közelmúltban nézte meg a Tűzgolyó című filmet. Az 1965-ben készült James Bond moziban egy SPECTRE nevű gazdasági összeesküvés résztvevői különféle elítélendő cselekményekkel gyűjtenek hatalmas profitokat.

Mai szemmel nézve a "gonosz" cégek nevetségesen kis összegeket zsákmányolnak, az összeesküvés vezetője mindössze 280 millió dollárt kér két ellopott nukleáris robbanófejért. Krugman felszorozta az inflációval ezt az összeget, amely mai áron számítva mintegy 2 milliárd dollár. Ez a Goldman Sachs által bónuszokra fordított összegnek a nyolcada.

Az elemző szerint jól mutatja, milyen óriásira nőttek a pénzügyi szektor bevételei, hogy a valaha lenyűgözőnek számító, főgonoszhoz illő összegek mára triviálissá váltak. Vagy – zárja bejegyzését Krugman – az is lehet, hogy ma már sokkal több főgonosz vesz körül minket, mint régebben.


 

összeesküvés Goldman Sachs james bond Krugman bónusz
Kapcsolódó cikkek