Magyar gazdaság

Járai: Kísérlet folyik Magyarországon, kockázatos kilátásokkal

A Moody`s hitelminősítő elemzői túlhangsúlyozzák a magyarországi bizonytalanságokat okozó elemeket, aminek a kormány szokatlan gazdasági akciója lehet az oka - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke.

Elhamarkodottnak tartja Járai Zsigmond, hogy a Moody''s Investors Service két fokozattal, a befektetésre ajánlott kategória alsó határára minősítette vissza a magyar államkötvények besorolásait. A Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a nemzetközi hitelminősítő talán túl feketén látja a magyar gazdaság jövőjét, és nem ismeri eléggé a részleteket.

Kísérlet folyik Magyarországon, amelynek várható végeredményét nem látjuk világosan, de úgy tűnik, mintha a Moody''s csak a kockázatokat vette volna észre, és a lehetőségeket kevésbé látná - fejtette ki Járai Zsigmond. Hangsúlyozta: nagyok a kockázatok, olyan lépéseket tesz a kormány, amelyek a büdzsé stabilizálására irányulnak, de a gazdasági környezetet bizonytalanabbá teszik.

A jegybank felügyelő bizottságának elnöke szerint az a kérdés, hogy sikerül-e ezen az úton beindítani a gazdasági növekedést, ami később automatikusan stabilizálja a költségvetést. Nehéz megmondani, hogy a negatív vagy a pozitív elemek kerülnek-e túlsúlyba, de a Moody''s most csak a negatívumokat érzékelte - tette hozzá.

Az út hordoz magában kockázatokat, de vannak lehetőségei is - mondta Járai Zsigmond. Kifejtette: a kormány elbizonytalaníthatja a befektetők egy jelentős részét, miközben az eredmények, így a kisebb hiány és a jobb költségvetési pálya, bizalmat kelthetnek.

Járai Zsigmond kiemelte: nehéz helyzetben van a kormány, de a miniszterelnök bízik abban, hogy a kezdeti értetlenséget és negatív megítélést át tudja majd fordítani, amikor jönnek az eredmények. A kivárásnál most nincs jobb stratégia, és ha ezt az utat választotta a kormány, akkor meg kell várni, hogy jönnek-e az eredmények, amelyekhez egy-két évre szükség van, és nem biztos, hogy könnyű lesz addig az út - hangsúlyozta.

A magyar gazdaság versenyképessége azért romlott, mert megszűnt a kiszámíthatóság, nagy volt a bürokrácia, bonyolult az adórendszer, magas az adóterhelés és sok probléma halmozódott fel - fejtette ki. Járai Zsigmond szerint ezeket próbálja most megoldani a kormány, de a lépések egy része a bizonytalanságot inkább növeli, és az előreláthatóságot csökkenti, az okozott negatívumok ellensúlyozzák az eredményeket. Ha véget ér a gyors gazdasági átalakítási program első féléve, akkor talán javulhat a kiszámíthatóság és az előreláthatóság is - tette hozzá.

leminősítés Járai Zsigmond nyugdíjkasszák orbán-kormány befektetők
Kapcsolódó cikkek