Magyar gazdaság

Magasabb számlákat hoz az új év - Közműdíj-emelési körkép

Országszerte drágulnak a közműdíjak január elsejétől, szinte minden településen az inflációt is meghaladó mértékben.

Ezekben a napokban születik meg a döntés az ország legtöbb önkormányzatánál: szinte minden közműdíj az inflációt meghaladó mértékben nő 2011. január 1-jétől.

A legtöbbeket rosszul érintő változás a budapesti csatornadíjak 19,5 százalékos emelkedése, ezt a drágulás mértékében a nagyvárosok közt csak a győri szemétdíj haladja meg. A legkevésbé a pécsiek számlái fognak nőni. Súlyosabb problémával azok a városok szembesülhetnek a jövőben, ahol a hőtermelés nagyobb hányada gázalapú.

A csepeli szennyvíztisztító költségeit az európai uniós támogatási szerződés miatt kvázi önfenntartóként, a csatornázási politika bevételeiből kell finanszírozni, máshonnan a városi költségvetésből nem emelhetők át rá források.

Néhány városban, ahol túlnyomórészt gázalapú a hőtermelés, komoly drágulás jöhet a későbbiekben. Közéjük tartozhat Debrecen vagy Pécs, a legnagyobb károsult viszont Budapest lehet, ahol 87 százalék a gáz aránya.

Az önkormányzatok egyik legfájdalmasabb döntésének meghozatalakor két tényezőt kell figyelembe venni – fejtette ki György István budapesti főpolgármester-helyettes. Egyrészt az inflációs hatás adott, ez ellen a városok nem tudnak mit tenni. Másrészt tekintettel kell lenniük a közszolgáltató cégek gazdasági állapotára is, ezeknek a vállalatoknak a finanszírozhatósága is beépül a díjakba.

Közüzemidíj-körképünk teljes terjedelemben itt olvasható: Tovább nőnek a közműdíjak

vízdíj hőtermelés csatornadíj Csepeli szennyvíztisztító közműdíj
Kapcsolódó cikkek