Magyar gazdaság

Matolcsy: A Moody’s pár dolgot nem vett figyelembe

A Moody’s leminősítése nem jelentett meglepetést számunkra, de sajnálattal fogadtuk - jelentette ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek, a hitelminősítő hétfői bejelentésére reagálva. A miniszter szerint a hitelminősítő több dolgot nem vett figyelembe.

A Moody''s Investor Service hitelminősítő intézet hétfőn reggel egyszerre két fokozattal minősítette vissza a magyar államkötvények besorolását: "Baa1" kategóriából a "Baa3" kategóriába, negatív kilátással. A besorolás egy fokkal áll a "bóvli" kategória felett. A hitelminősítő intézet az államháztartásnak tulajdonított hosszabb távú kockázatokkal és a forint külső sérülékenységével indokolta a visszaminősítést, és egyúttal további visszaminősítést is kilátásba helyezett.

Matolcsy György rámutatott: a jelenlegi értékelés nem vette még figyelembe azt, hogy Magyarország 2010-ben az unió ötödik legalacsonyabb államháztartási deficitjével rendelkezik, és a jövő évi 3 százalék alatti hiány szintén az unió ötödik legalacsonyabb hiánya lesz.

A hitelminősítő értékelése a miniszter szerint azt sem vette figyelembe, hogy jövőre - Svédország mellett - Magyarország lesz az egyetlen olyan uniós tagállam, ahol csökken az államadósság mértéke.

A következő értékeléskor Matolcsy György szerint azt is érdemes lesz majd figyelembe venni, hogy Magyarországon a folyó fizetési mérleg rendszeresen többletet mutat, ami szintén jó hír. "Szükségesnek látjuk, hogy jövő tavasszal egy strukturális reformcsomagot jelentsünk be, a Moody’s következő értékelésekor reményeink szerint már ezt is figyelembe veszi majd" - mondta a miniszter. 

Moody's leminősítés reform deficit államdósság
Kapcsolódó cikkek