Magyar gazdaság

Megegyeztek az euró stabilitásáról az EU-csúcson

Megszületett a megállapodás az euró stabilitását biztosítani hivatott állandó mechanizmus felállításáról a brüsszeli EU-csúcson. Úgy tűnik, a tagországok vezetői az elmúlt hetekben már lejátszották a hagyományosan a csúcsra időzített csatájukat, így viszonylag hamar, már a csütörtök esti közös vacsorán megegyeztek.

Az állandó alap 2013-tól – az ideiglenes mentőövnek szánt mechanizmus lejárta után – kezdheti meg működését. Ehhez elengedhetetlen az alapszerződés módosítása. A vezetők reményei szerint 2013-ra mind a 27 tagországban sikerül ratifikálni a módosítást, amelyet igyekeztek úgy megfogalmazni, hogy – okulva például az ír vagy francia elutasításokból, arról semmiképpen se kelljen népszavazást tartani a tagországokban. Sőt, arra törekednek, hogy az elfogadáshoz egyszerűsített eljárás is elegendő legyen.

Ennek érdekében gondosan ügyeltek arra, hogy nyoma se legyen a korlátozott módosításban bármilyen hatáskör átruházásának – a tagországok hivatalosan saját önszántukból vennének részt a jelenleg 500 milliárd eurós – az IMF hozzájárulásával együtt 750 milliárdos – alapban. Az este elfogadott egy bővített mondatban tulajdonképpen a lehetőségét teremtik meg annak, hogy az euróövezet országai közösen lépéseket tegyenek a közös európai valuta stabilitásának erősítéséért – mondta el Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.

Az év elején, a görög pénzügyi válság miatt kidolgozott, majd az írek esetében újra alkalmazott és november végére kikristályosodott mechanizmussal kapcsolatosan igyekeznek kihangsúlyozni: azt csakis végső esetben, súlyos krízishelyzetben lehet bevetni. Az „ultima ratio” az egész euróövezet stabilitását veszélyeztető helyzetet jelent, és a pénzügyi segítségért szigorú feltételek teljesítését várják el a megsegített tagországtól.

Mindezek elsősorban Angela Merkel német kancellár nevéhez köthetők, ám Berlin szigorú elvárásai támogatásra találtak több észak-európai állam vezetőinél is. Ennek részeként jövő júniustól életbe léphet a pénzügyi fegyelem betartását felügyelni hivatott rendszer is, amelyről ugyancsak tegnap este egyeztek meg az uniós tagországok vezetői.

EU-csúcs alapszerződés Európai Tanács euró stabilitása euró
Kapcsolódó cikkek