Magyar gazdaság

Megfékeznék a túlköltekezést

A költségvetési fegyelem szigorításáról tárgyalnak ma az uniós vezetők; a jogszabályalkotás a magyar elnökségre vár

A korábbinál lényegesen nagyobb kontrollt és szigort kíván gyakorolni az EU a tagállamokkal szemben annak érdekében, hogy a túlköltekező országok ne sodorhassák veszélybe a közösség egészét. Legalábbis erre engednek következtetni azok a javaslatok, amelyeket az Európai Bizottság a ma kezdődő EU-csúcs elé terjeszt. Az ötpontos javaslatcsomag talán legfontosabb eleme, hogy 2013-tól úgynevezett állandó válságkezelő mechanizmus (ESM) váltaná fel a 2010 májusában életre hívott átmeneti stabilizációs eszközöket (EFSF). Az új rendszer az eurózónában kötelező lenne, a többi EU-tagállam pedig maga dönthetne arról, csatlakozik-e hozzá.

Az ESM a korábbinál szigorúbb feltételekkel és csak a végső esetben nyújtana mentőövet „a magukkal nem bíró” tagállamok számára, mint ahogy erre Angela Merkel német kancellár is utalt tegnap a Bundestag előtti felszólalásában. A fokozódó szigor jegyében a bizottság azt is indítványozza, hogy vezessék be az úgynevezett túlzott egyensúlytalansági eljárást a jelenleg alkalmazott túlzotthiány-eljárás mellett. Ennek keretében az EU évente értékeli majd a makrogazdasági egyensúlytalanságokat, és szükség esetén intézkedéseket is kikényszeríthet az egyes tagállamok részéről.

Emellett – a költségvetési fegyelem megerősítése érdekében – az államadósság mértékét is figyelik majd, a határértékeket túllépő országokra pedig szankciókat vetnek ki. Ezenfelül új, nemzeti szintű elemzőintézetek létrehozását is javasolják – ezek a tagállamok gazdaságpolitikájáról készítenek majd értékeléseket. A bizottság célul tűzi ki azt is, hogy mélyebb és szélesebb körű gazdasági koordináció legyen a tagállamok között. Ennek érdekében 2011 elejétől, a magyar elnökség kezdetével új gazdasági és költségvetési menetrend kezdődik el. Ennek lényege, hogy a tagállamok egy időben nyújtják be stabilitási és konvergenciaprogramjaikat, illetve nemzeti reformprogramjaikat. A bizottság ezek alapján ajánlásokat ad ki, amelyeket a tagállamok költségvetésük tervezésekor „figyelembe vesznek”.

A Világgazdaság azon kérdésére, mennyire veszélyeztetheti ez az egyes tagállamok önálló költségvetési politikáját, illetve mi ezzel kapcsolatban a magyar kormány álláspontja, Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár anynyit válaszolt egy tegnapi sajtóbeszélgetésen: minden tagállam elkötelezett az eddiginél sokkal nagyobb koordináció és ellenőrzés mellett. Utalt arra, hogy az unió „gazdasági kormányzását” a válság kényszerítette ki. Bár az ötpontos javaslatcsomagról nagy vonalakban már a mostani csúcson dönthetnek a tagállamok kormányfői, elfogadására csak az Európai Tanács soron következő, márciusi ülésén – azaz már a magyar elnökség idején – kerülhet sor.

 Ennek oka, hogy előbb az Európai Központi Bankkal és a Európai Parlamenttel is szükséges egyeztetni. A csomag egyik alapkövének számító ESM felállításához ráadásul a lisszaboni szerződés egyik cikkelyét is módosítani kell. „Nem nyitjuk fel Pandóra szelencéjét (...) Mindössze két mondatról van szó” – jegyezte meg Győri Enikő. A folyamatot már a mostani csúcson elindítják, de döntés csak jövő márciusban születhet. Ezután már az EU-tagállamok törvényhozásán lesz a sor, amelyeknek 2012 végéig kellene jóváhagyniuk a szerződésmódosítást. A mostani javaslatcsomaggal az EU előre próbál menekülni, hiszen az euróövezet problémái – a túlköltekező tagállamok miatt – jövőre súlyosbodhatnak.

Egy gonddal kevesebb

Megszavazta az Európai Parlament (EP) plenáris ülése az 2011-es költségvetését szerdán. Ezzel elhárult annak a veszélye, hogy az EU jóváhagyott rendes költségvetés nélkül, az idei főszámokkal, de speciális szabályok alapján rendelkezésre álló büdzsével kezdje meg a következő évet. „Óvatos bizakodásra ad okot az EU-elnökség előtt, hogy az EP megegyezett a 2011-es költségvetésről” – nyilatkozta lapunknak Györkös Péter, az EU mellett működő állandó magyar képviselet vezetője. Hozzátette azonban, hogy mivel nem rendezték az összes kérdést, ezért egy klasszikus első féléves elnökséghez képest több utómunka vár Magyarországra.

Györkös szerint a gazdasági kormányzásra vonatkozó jogszabálycsomag kialakításával kapcsolatban az lesz az elnökség célja, hogy intézményközi megállapodás szülessen. Tisztában vagyunk vele, hogy ez nagyon nehéz lesz – mondta. GyM


Györkös szerint a gazdasági kormányzásra vonatkozó jogszabálycsomag kialakításával kapcsolatban az lesz az elnökség célja, hogy intézményközi megállapodás szülessen. Tisztában vagyunk vele, hogy ez nagyon nehéz lesz – mondta. GyM

-->

államháztartási hiány túlköltekezés EU Brüsszel Európai Unió költségvetés
Kapcsolódó cikkek