Magyar gazdaság

Merkel: "Németország nem diktál senkinek semmit"

A német szövetségi kancellár az EU csúcsértekezlete küszöbén visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint Németország hatalmának tudatában lép fel Európában.

"Németország nem diktál senkinek semmit" - hangoztatta Angela Merkel a Bild-Zeitungnak nyilatkozva. A kancellár azzal a felhívással fordult a csúcsértekezleten részt vevő EU-s állam- és kormányfőkhöz, hogy mutassanak egységet. Merkel szerint egyértelmű, hogy az eurót részükről senki sem kérdőjelezi meg, a spekulánsoknak nincs esélyük.

Németország azért lábalt ki a gazdasági válságból, mert az emberek higgadtak voltak és nem kételkedtek. "Erre az elszántságra és bizakodásra továbbra is szükségünk van. A megoldásnak már a fele, ha hiszünk Európában és az euróban, s nem hagyjuk magunkat megingatni" - idézi Merkelt a Die Presse.

Ugyanakkor Tusk lengyel miniszterelnök az EU kettészakadásától tart. "Úgy látjuk, hogy az utóbbi időben a közösségi gondolkodás gyengülőben van az EU-ban" - nyilatkozta a Die Welt című német gazdasági lapnak. Ez például abban nyilvánul meg, hogy egyre élesebbé válik az EU megosztottsága a zóna tagországai és az eurózónán kívüli országok között. Tusk szerint a helyzet a kétsebességű Európával kapcsolatos félelmeket erősíti.

A feszült hangulatot tükrözi, hogy Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője kiállt Jean-Claude Juncker belga miniszterelnök mellett, és mindkét politikus hangsúlyozta: továbbra is fontosnak tartja a közös európai kötvénypiac létrehozását. Juncker szerint az eurózóna nem élheti túl a válságot, ha továbbra is tizenhat különálló gazdaságot és kötvénypiacot foglal magába. Németország egyértelműen elutasította a közös kötvények ötletét, és bár a kancellár tegnap úgy nyilatkozott, hogy lerendezték a kérdést Junckerrel, a belga kormányfő közölte, hogy felterjesztheti a témát a jelenleg folyó uniós csúcstalálkozón. Angela Merkel emellett elzárkózott az uniós mentőalap kibővítésétől is, amit mind az Európai Bizottság, mind az Európai Központi Bank elnöke szorgalmaz.

 

segélyalap Juncker Merkel tusk eurózóna kötvény euró
Kapcsolódó cikkek