Magyar gazdaság

Navracsics: Nő a bizalom Magyarország iránt

A miniszterelnök-helyettes az MTV-nek nyilatkozott: nehéz eldönteni, mitől emelkedett a magyar államkötvények hozamfelára, de a hazánkkal kapcsolatos bizalom növekedett.

Nehéz eldönteni, hogy mitől emelkedett a felár, szerinte általános bizalmatlanságról van szó. Magyarország iránt a bizalom nem rendült meg, sőt erősödött, mert látszik, hogy Magyarország mindent megtesz azért, hogy a költségvetés 3,8 százalékos hiányát tartani tudja az idén – reagált Navracsics Tibor az M1-en arra, hogy az elmúlt napokban mintegy 100 bázisponttal a magyar állampapírok kockázati felára.

Reggeli hír, hogy a Moody''s két fokozattal leminősítette Magyarországot, mivel a kormány pénzügyi ereje lassan, de folyamatosan csökken.

A miniszterelnök-helyettes egyúttal ismét hangsúlyozta, hogy erős jogosítványokkal rendelkező Költségvetési Tanács legyen, amelynek nincs bürokráciája. Navracsics Tibor arra reagált, hogy Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke ugyanebben a műsorban azt mondta, ha a parlament megszavazza a képviselői módosító javaslatot, és átalakítják a Költségvetési Tanácsot, illetve elvonják annak forrásait, akkor a testület „nemcsak fogatlan oroszlán, de inkább annak árnyéka lesz”.

A Költségvetési Tanács független intézmény, ezért hiteles - jelentette ki Kopits György. A költségvetés elemzését és bírálatát nem képes olyan módon megoldani az Állami Számvevőszék, illetve a Magyar Nemzeti Bank, mint a Költségvetési Tanács, hiszen az előbbi "kórboncnoki munkát végez, az utóbbi pedig a monetáris szempontok szerintit", míg a tanács még a parlamenti döntés előtt vizsgálja a költségvetést és elemzi a módosító javaslatokat. Kopits György ezért nem tartja megfelelőnek azt az ötletet, hogy a Költségvetési Tanácsot alakítsák át, és annak az MNB illetve az ÁSZ elnöke mellett legyen egy harmadik tagja.

hozamfelár Költségvetési Tanács államkötvény Kopits Navracsics
Kapcsolódó cikkek