Magyar gazdaság

Tényleg olyan jó tulajdonos az állam?

A meghatározó iparágakban az állami tulajdon létével Magyarországon a megkérdezettek 69 százaléka egyetért, ugyanakkor mindössze 35 százalék gondolja úgy, hogy a versenyszférában jobb a minőség és 69 százalék pedig hatékonyabbnak tartja a működését - állapítja meg az Ernst and Young Tanácsadó Kft. felmérése.

Bindics Judit, a Ernst and Young államigazgatási üzletág igazgatója a 24 országban 12 ezer fő megkérdezésével végzett felmérést ismertetve szerdán a Budapesten tartott sajtótájékoztatón elmondta: a hadiipart, a közlekedést, az energiaellátást és a postaszolgáltatást tartják a megkérdezettek a legfontosabb iparágaknak, amit állami tulajdonban kell tartani. A magyarhoz hasonlóan vélekedtek az állami tulajdon szükségességéről Franciaországban, Belgiumban és Lengyelországban, míg az angolszász országokban kevesebben vélekednek így.

Az üzletág igazgató összegzése szerint az állampolgárok bíznak az államban mint tulajdonosban, de szerintük az állami vállalatok hatékonysága és a minőség elmarad az üzleti szféra teljesítményétől.

A vállalatirányításban fontos a politikától való távolságtartás. A megkérdezett magyarok 92 százaléka gondolja úgy, hogy az állami vállalatok túlságosan függenek a politikától. Ennél nagyobb arányt csak Indiában, Kínában, Indonéziában és Dél-Afrikában mértek, de a legalacsonyabb arányszám is 80 százalék volt, mégpedig Németországban.

A felmérés elemzése alapján az Ernst and Young javaslatot is tesz az állami vállaltok hatékonyságának javítására, amihez megfelelő vállalatirányítási modell, stratégia, innováció és társadalmi felelősségvállalás szükséges.

A hatékony vállalatirányításban fontos a vezető testületekben az átlátható választás, az, hogy a tagokat felelősségre lehessen vonni és teljesítményüket folyamatosan ellenőrizzék. Az állami vállalatoknak gyakran nincs stratégiájuk, ami legalább 3-5 évre irányt adna a tevékenységnek. Az innováció nem csak a technológiait jelenti, hanem működést is, ami az üzleti modellben, a tehetség-kutatásban és -ápolásban is megnyilvánul. Az elemzők úgy vélik, hogy a társadalmi kötelezettségvállalásra az állami vállalatoknak nagyobb "szabadságuk" van, mint a magántulajdonú cégeknek.

Havas István, az Ernst and Young vezérigazgatója a tanulmány elkészítését azzal indokolta, hogy a gazdasági válság miatt megingott az állampolgárok bizalma a piacgazdaságban. "Most egy ciklus végéhez érkeztünk Magyarországon és Európában is. Az elmúlt 20 év után most feltették azt a kérdést: mit várnak az állampolgárok az államtól mint tulajdonostól és szerintük hogyan képes az állami vállalatokat működtetni."

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy ha a politika a hosszú távú nemzeti érdekeket akarja érvényesíteni az állami vállalatok működtetésében az helyes, de a rövid távú személyes érdekeket kerülni kell. Egyébként pedig - tette hozzá - az állami vállalatoknak a versenyszféra vállalkozásaival kell versenyezniük.

állami tulajdon Ernst&Young felmérés elemzés
Kapcsolódó cikkek