Magyar gazdaság

A General Electric vezére "súg" ezentúl Obamának

A General Electric (GE) vezérigazgatója, Jeffrey Immelt lehet az amerikai elnök új gazdasági tanácsadó testületének vezetője - közölte csütörtöki közleményében a Fehér Ház.

Immelt, aki eddig is tagja volt Barack Obama tanácsadó csapatának és aki a New York-i Fednek is elnökségi tagja vezetheti az "Elnök Állásügyi és Versenyképességi Tanácsa" névre keresztelt testületet. A korábbi szakértői gárdának és vezetőjének, a Fed korábbi elnökének, Paul Volcker megbízatása a februárban jár le.

A lépés elemzők szerint megerősíti az elnök azon szándékait, hogy javítsa kapcsolatát az üzleti világgal. Obama nemrég kabinetfőnökének William Daley-t, a Morgan Stanley vezetőségének tagját nevezte ki, s a lépés osztatlan sikert aratott a cégvilágban.

Az elnök kiadott közleményében úgy fogalmaz: Jeff Immelt tapasztalata és rálátása arra, mennyire fontos szerepet játszik a magánszektor a munkahelyteremtésben és az amerikai versenyképesség növelésében alkalmassá teszi őt a testület vezetésére. A döntést Obama várhatóan pénteki, egy New York állambeli GE-telepen tett látogatásán jelenti be hivatalosan.

Immelt a Washington Post amerikai napilap internetes kiadásában megjelent írásában az üzleti világ gazdasági fellendítésében betöltött felelőssége mellett érvelt. "Mindig van egy egészséges feszültség a magán- és a között. Ennek ellenére mindnyájan felelősséggel bírunk a nemzeti versenyképesség növeléséért, különösen gazdasági bizonytalanság idején. Most ilyen időket élünk" - fogalmazott Immelt.

A leendő testületvezető kiemelte: a csoport az amerikai feldolgozóipari bázis szélesítésére, a kivitel növelésére és az innováció fokozására törekszik majd elsősorban. Obama közleményében úgy szólt: "még nagyon sok munka van előttünk és az első számú prioritás az, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy az amerikai emberek ismét munkához jussanak".

 

Obama GE Immelt tanácsadó volcker General Electric
Kapcsolódó cikkek