Magyar gazdaság

A kettős állampolgárság is kiverte a biztosítékot az EU-ban

A médiatörvény mellett a válságadók, s mi több a kettős állampolgárság miatt is több frontról érkezik kritika Magyarországra – írja az Euobserver csütörtöki cikkében. Az Euraktív Barrosot idézi, aki szerint a média szabadsága az unión belül szent és sérthetetlen.

Az Euobserver címlapján olvasható cikk szerint a Magyarországon hozott intézkedések közül a négy gazdasági ágazatra kivetett válságadók miatt is össztűz alá került a kormány. Ezek ügyében az Európai Bizottság már hivatalosan is vizsgálatot indított, hogy ütköznek-e az uniós szabályozással, vagy sem.

A cikk szerint a kettős állampolgárság lehetősége is nagy felháborodásokat okozott a régióban. A magyar útlevél iránt ugyanis a korábban vártnál nagyobb az érdeklődés: Romániában és Szlovákiában több ezer ember igényelte a nagykövetségeken a kettős állampolgárságot jelentő igazolványt. A BBC jelentése szerint Erdélyben a kérvényezők száma több százezerre is tehető. Szlovákiában, ahol szintén jelentős számú magyar kisebbség él, több politikus is elítélte a kettős állapolgárságra vonatkozó magyar törvényt.

Mindeközben az ellenzési pártok az alkotmánymódosítás ellen kardoskodnak, mondván, az alaptörvény a kormány tervei szerint történő módosítása gyengítené a kormány tevékenységét ellensúlyozó erő hatáskörét, amely egyértelműen az egypártrendszer irányába mutat – áll a cikkben.

Az EurActiv szintén címlapon foglalkozik a hazánkat ért kritikákkal. A cikk a pénteken Magyarországra érkező José Manuel Barrosot idézi, aki szerint a sajtószabadság az unió szent ügye. Az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben külföldi riportereknek adott válaszában beszélt a magyar kormány lépéseiről. A különadók ügyében Barroso elmondta, hogy a testület már októberben felvette a magyar hatóságokkal a kapcsolatot és azóta próbálják tisztázni, hogy az intézkedések összeegyeztethetők-e az Unió jogrendjével.

Barroso szerint ezek „nagyon összetett és érzékeny kérdések” és ezért a Bizottság a jog „teljes higgadtságával” kezeli őket. „Ezek az ügyek azért fontosak, mert az egységes belső piac nélkül nem lehetséges az Európai Unió”. De a bizottsági elnök itt megállt, arra kérve mindenkit, hogy ne bocsátkozzon a még folyamatban lévő értékelések és konzultációk eredményeinek tekintetében jóslatokba.

válságadó kettős állampolgárság Európai Bizottság médiatörvény Barroso Brüsszel Európai Unió
Kapcsolódó cikkek