Magyar gazdaság

A lengyeleknek jól jött az eurózóna-válság

Lengyelország komolyan profitált a kockázatkerülő befektetőkből, akik épp menekülnek az adósságválsággal küszködő eurózónabeli országokból és egyre inkább bombabiztos befektetésként tekintenek Lengyelországra.

A lengyel zloty ugyan 2009 eleje óta csaknem 20 százalékot veszített értékéből az utóbbi év során meglehetősen stabilan állt az euróval szemben, ami minden bizonnyal megnyugtatta a nemzetközi befektetőket. Dominik Radziwill pénzügyminiszter szerint az is sokat segített, hogy az utóbbi időben kiegyensúlyozottá vált a kommunikáció a kormányzat és a jegybank között, ami sokat segített a válság átvészelésében.

Lengyelországnak és a legtöbb kelet-közép-európai EU-tagállamnak stabil, fenntartható növekedésre van kilátása, az eurózóna problémái elől menekülő befektetők számára ugyanis rendkívül jó kockázatkerülő lehetőség ezekben az országokban befektetni - mondta a pénzügyminiszter a bécsi Euromoney konferencián.

A stabil zloty annyira bátorrá tette a lengyeleket, hogy a jövőben is folytatni szeretnék a külföldi devizában denominált államkötvények kibocsátását. A legutóbbi akció során, január 13-án 4 százalékos átlagáron értékesítettek papírokat egymilliárd euró értében. A tervek szerint az idei első félévben tovább folytatná az ország a kibocsátásokat, de ezúttal a svájci frank és a japán jen kerülne sorra.

Az eurózóna problémái a lengyelek lelkesedését is lelohasztották csatlakozási ügyekben. "Az eurócsatlakozás még néhány évre van" - mondta a pénzügyminiszter, nem közölve további részleteket.

Frank zloty jen hitelválság eurózóna euró euróövezet adósságválság válság
Kapcsolódó cikkek