Magyar gazdaság

Adózásnál nem mindegy, hogy házastárs vagy élettárs

Különbség van adózás szempontjából a házas- és az élettársi kapcsolat között.

Az adóhatóság szerint a 2011-től hatályba lépett családi adókedvezmény igénybevétele tekintetében különbség van a házas- és az élettársak között: a házastársak mindegyike jogosult a gyermekek után járó kedvezményre, az élettársi kapcsolatban csak a saját gyermek után vehető figyelembe a kedvezmény.A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) erről közleményt adott ki pénteken, annak kapcsán, hogy Angyal József adószakértő ezzel ellentétes véleményt fejtett ki. Szerinte az élettársi kapcsolatban élők is úgy vehetik igénybe az adókedvezményt, mint a családban élők.

Honyek Péter, a szóvivője kiemelte: a különbség a családok támogatásáról szóló törvényből adódik, a jogszabály nem tesz egyenlőségjelet a két együttélési forma közé.

A jelenlegi jogszabályok alapján a NAV szakmai meggyőződése - fűzte hozzá -, hogy élettársi kapcsolatban, ha nincs közös gyerek, a családi adókedvezménynél az élettársak nem vehetik figyelembe egymás gyermekeit.

Egy példával alátámasztva a szóvivő elmondta: ha egy élettársi kapcsolatba az apa egy, az anya két saját gyereket hozott, akkor a NAV szerint az anya 20 ezer, az apa 10 ezer forintnyi adócsökkentést vehet figyelembe, azaz együtt ez az összeg 30 ezer forint. Ha összeházasodna a két szülő, akkor mind a ketten jogosultak lennék a gyermekek után járó családi adókedvezményre; így mindkettejük szempontjából három fősnek minősülne a család, és nem 30 ezer, hanem a három gyerek után 99 ezer forintot tudnának adókedvezményként igénybe venni.

gyerek házastárs családi adózás adókedvezmény élettárs
Kapcsolódó cikkek