Magyar gazdaság

ÁSZ-elnök: Már nem lesz gond a Költségvetési Tanács

A számvevőszék középtávú, 2011-2015-re szóló stratégiájában azt a küldetését érvényesíti, hogy ellenőrzéseivel előmozdítsa a közpénzügyek átláthatóságát, és hozzájáruljon a "jó kormányzáshoz" - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Elmondta, hogy az ÁSZ 2011-re szóló ellenőrzési tervében 55 téma szerepel. A Magyar Nemzeti Bank gazdálkodásának ellenőrzését felfüggesztették, azzal ugyanis megvárják, hogy a jegybank új felügyelőbizottsága ténylegesen elkezdje munkáját - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Domokos László elmondta: az új Költségvetési Tanács nem rak többletterhet az ÁSZ-ra, inkább a feladatok átfókuszálásáról van szó. A Költségvetési Tanácsban végzendő munkáját az ÁSZ egész apparátusa segíti majd. A Költségvetési Tanács feladatai kapcsán megjegyezte: a jövőben, részben az ÁSZ-elnök tanácsbeli munkájának támogatására a számvevőszék megnézi majd az ország középtávú makropályájának alakulását is. A számvevőszék a jövőben a kockázatok vizsgálatára helyezi majd a hangsúlyt - tette hozzá.

Az elnök elmondta: idén az ÁSZ elkezdi a főváros átfogó ellenőrzését, amelynek részeként az önkormányzati tulajdonú cégek, így a BKV gazdálkodását is vizsgálják, hisz a főváros konszolidáltan vizsgált gazdálkodásának része a fővárosi vállalatok működésének vizsgálata is. " A főváros gazdálkodásának egésze aggályos" - húzta alá egy kérdésre Domokos László. Az önkormányzati cégek esetében is a gazdálkodási kockázatok feltárására tevődik át a hangsúly - emelte ki.

Az ÁSZ elnöke elmondta: az állami feletti tulajdonosi jogok gyakorlását évente ellenőrzik a számvevők, idén emellett az állami cégek közül a Magyar Posta gazdálkodását vizsgálják meg, valamint átnézik a vasúti közlekedés állami támogatási rendszerét. Emellett számos PPP-konstrukcióban megvalósult kiemelt projektet is utóellenőrzés keretében vizsgál meg az ÁSZ.

Domokos állami számvevőszék Költségvetési Tanács BKV ÁSZ Magyar Nemzeti Bank főváros posta
Kapcsolódó cikkek