Magyar gazdaság

Mától jelentkezhetnek a nagycsaládosok gázártámogatásért

Hétfőtől jelezhetik a nagycsaládosok a gázfogyasztáshoz járó kedvezményre vonatkozó igényüket a Magyar Államkincstárnál. A támogatást január 1-től, visszamenőleg kapják - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Január 15-ig, múlt péntekig minden érintettnek meg kellett kapnia az igénylőlapokat, amelyeket február 28-ig kell benyújtania a Magyar Államkincstár területileg illetékes kirendeltségéhez, ahol azokat március 31-ig bírálják el. A társasházak esetében külön szabályozzák a támogatást.

A sávos gázárváltozás alapján a lakossági fogyasztóknál 1200 köbméter éves fogyasztásig nem változik az ár, efölött kerül sor drágulásra, és lakossági fogyasztók 66 százalékánál semmilyen, vagy csak minimális gázáremelkedés várható január 1-től. A szabályozás bevezeti a nagycsaládosokat megillető kedvezményt, amit a három vagy annál több gyermeket nevelő család vagy nevelőszülő vehet igénybe.

A kedvezmény mértéke három gyermekig 200 köbméter/év gyermekenként, a negyedik gyermektől pedig 300 köbméter/év. Az önálló felhasználási hellyel, fogyasztásmérővel rendelkező nagycsaládos háztartás a kedvezményt "természetben" kapja meg, azaz a kedvezményes árú 1200 köbméter fogyasztás növekszik meg a kedvezmény szerinti mennyiséggel. Az önálló számlával, fogyasztásmérővel nem rendelkező lakásokból álló lakóépületben (társasházban) élő nagycsaládos háztartás a támogatást a társasház számlájában érvényesített pénzbeli kedvezmény formájában veheti igénybe. Arról a közös képviselő köteles gondoskodni, hogy a kedvezménynek eljusson a családhoz a szociális gázártámogatási rendszerben megszokottakhoz hasonló módon.

A társasházak esetében a lakossági fogyasztók körében érvényes árkategóriák nem alkalmazhatóak, ugyanis a társasházak fogyasztása olyan mértékben haladja meg az 1200 köbmétert, ami összességében a lakossági fogyasztók körében általánosan alkalmazott díjszabások esetén aránytalan árnövekedéshez vezetne. Ezért a társasházak esetében önálló, 4,9 százalékos átlagáremelést kitevő díjszabást vezetnek be.

támogatás gáz társasház nagycsaládosok gázár gázártámogatás
Kapcsolódó cikkek