Magyar gazdaság

Médiatörvény - Mit válaszol az EU-nak a kormány?

Hétfőn küldi el a magyar kormány a válaszát Neelie Kroes médiaügyekért felelős EU-biztos médiatörvénnyel kapcsolatos levelére - közölte Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Neelie Kroes uniós biztos három témában kért részletes magyarázatot a kormánytól: a kiegyensúlyozott tájékoztatásról, az úgynevezett származási ország elvéről és a regisztrációs követelményekről.

A kormány hétfőn elküldi a választ az Európai Bizottságnak a médiatörvénnyel kapcsolatban érkezett kifogásokról. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációs államtitkár az MR1-Kossuth Rádiónak elmondta: a törvény különböző pontjait is beidézik a válaszba, leírják az összefüggéseket, de emellett egyeztetést javasolnak, és felajánlják, hogy módosítanak a törvényen, ha azt az Európai Bizottság szükségesnek tartja.

Az Európai Bizottság január 21-én küldte el a magyar hatóságoknak azt a levelet, amelyben a médiatörvénnyel kapcsolatos aggályait fejti ki. Neelie Kroes szóvivője, Jonathan Todd akkor azt mondta, a testület észrevétele szerint a magyar médiatörvény a más tagállamokban létesített médiavállalkozásokra az uniós irányelvben rögzített feltételeken túl is vonatkozik.

Neelie Kroes kifogásolta, hogy a jogszabály a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét a lekérhető audiovizuális médiaszolgáltatásokra is kiterjeszti, és ezzel kapcsolatban egyéni esetekben túl tág értelmezési lehetőséget biztosít. A harmadik vitatott felvetés a médiaregisztrációs szabályok alkalmazását érinti: a biztos szerint korlátokat szabó kritériumok hiányában fennáll a lehetősége az idevágó szabályok túlterjeszkedő alkalmazásának.

Európai Bizottság Kovács Zoltán válasz médiatörvény kiegyensúlyozott tájékoztatás Neelie Kroes levél
Kapcsolódó cikkek