Magyar gazdaság

Megszüntetik a káoszt a fejlesztési rendszerben

A fejlesztési források felhasználására a korábbi pazarló és átláthatatlan intézményrendszer helyett szolgáltató jellegű intézményrendszert hoznak létre - mondta Molnár Ágnes. Az új fejlesztéspolitikai intézményrendszer átalakítása várhatóan még idén befejeződik.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára az MTI-nek elmondta: a korábbi kormány működése során a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) mellett további 15 közreműködő szervezet végezte a pályázatok lebonyolítását. Jellemző volt, hogy párhuzamos hálózatokat tartottak fenn, például a regionális fejlesztési ügynökségi hálózatok mellett szinte majdnem ugyanarra a feladatra a VÁTI Nonprofit Kft. is rendelkezett irodahálózattal.

A fejlesztéspolitikai rendszer átalakításának folyamatában szakértők áttekintették a helyzetet, és 2011 január elsejétől létrejött a humán területet összefogó közreműködő szervezet az ESZA keretében. További racionalizáló lépések várhatók az energiapályázatok lebonyolításánál is annak érdekében, hogy a Környezet és Energia Operatív Programban (KEOP) a közreműködő szervezetek ne párhuzamosan működjenek.

Az államtitkár tájékoztatása szerint áttekintik az egyik legnagyobb közreműködő szervezet, a VÁTI Nonprofit Kft. működését is. A VÁTI-ban profiltisztítást hajtanak végre, hiszen tevékenysége jelenleg rendkívül szerteágazó. Például nemzetközi feladatot lát el, köztük a határon átnyúló programokban, bilaterális fejlesztésekben közreműködik, továbbá a regionális operatív programokban (ROP) a regionális fejlesztési ügynökségek mellett a humán területen végzi a pályázatokhoz kapcsolódó feladatokat, a területrendezés és területfejlesztés szakterületéhez információkat ad, és tervezési munkát is végez.

Megvizsgálják, hogy a VÁTI-nak így kell-e a jövőben működnie, és a tervek szerint az értékek megtartása mellett hatékony, jól működő, hadra fogható közreműködő szervezetet hoznak létre. Az ágazati és a területi fejlesztéspolitikának mátrixszerűen össze kell érnie az Új Széchenyi Tervben, és ehhez kell a szolgáltató jellegű intézményrendszert felépíteni - mutatott rá Molnár Ágnes.

KEOP NFM VÁTI fejlesztés ROp pályázat
Kapcsolódó cikkek