Magyar gazdaság

Mesterházy: A kormány maga lyuggatja a költségvetést

A kormányzat maga üt lyukakat a költségvetésen, azzal, hogy csökkentette például a társasági adó mértékét, avagy bevezette az egykulcsos, tizenhat százalékos személyi jövedelemadót. Ezek miatt jöttek később a válságadók és ezek okán kellett meghozni a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszerrel kapcsolatos döntéseket is – mondta el Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a Duna Televíziónak.

A nyugdíjpénztári rendszerből az állami kasszába visszavándorló pénzek az idei költségvetésben nem adósságcsökkentésre fordítja a kormányzat, hanem folyó kiadásokra költik el. Strukturális reformok híján három-négy év múlva ismét megugrik majd az államháztartási hiány így Mesterházy szerint.

A pártelnök véleménye szerint az adósságcsökkenés is csak átmeneti tud lenni, ha mellette nem indul be a A növekedés ütemére és az szintjére vonatkozó kormányzati számításokat pedig nem látja tarthatónak.

A Duna Televíziónak adott interjúban a politikus megismételte pártja azon ígéretét, mely szerint amint lehetőségük lesz, visszaadják az állami nyugdíjjogosultságot azoknak is, akik most a magánpénztári rendszerben maradnak.

A médiatörvény elfogadása után egy olyan környezetben folyik a közéleti diskurzus, ahol az újságírók közül sokan megfontolják egy-egy hír legyártásakor vagy megfogalmazásakor, hogy „vajon ez milyen következményekkel járhat” számunkra vagy az általuk képviselt médiumra – vélekedett Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a Duna Televíziónak adott interjúban.

Meg kell várni az Európai Bizottság törvénnyel kapcsolatos elemzését, azaz, hogy a magyar jogszabály sért-e vagy sem uniós irányelveket és alapjogokat – vélekedett az MSZP-s politikus.

Az uniós elnökség sikerre vitele miatt is lenne egy fajta közös nemzeti érdek érdemi módosításokkal lecsitítani az egyébként zömmel jogos nemzetközi panaszáradatot – mondta el Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese a Duna Televíziónak.

Ha átvennék és elfogadnák a kormánypártok a már elkészült ellenzéki módosítókat, kihúzható lenne a nemzetközi kritikák méregfoga, vélekedett Karácsony. Az LMP az európai közvélemény által erősen kifogásolt néhány pontot venné ki vagy változtatná meg a médiatörvényben.

Így kivonnák a hatósági ellenőrzés alól a nyomtatott és az internetes sajtót. Mivel ezeket máshol sem helyezik hatósági ellenőrzés alá, ami mögött az a felfogás áll, hogy a véleményt és a sajtószabadságot csak indokolt esetben szabad korlátozni, tette hozzá. A másik módosítás szerint kivennék a törvényből azt a passzust, miszerint az újságíróknak ki kell adni az informátorokat, az LMP meglátása szerint minden különösebb indok nélkül is.

Az LMP nem csak elvenne, hanem hozzá is adna a médiatörvényhez. A jogszabályba foglalnák azokat a szempontokat, amelyek alapján a médiahatóság megállapítaná a kiszabható bírságok nagyságát.

LMP Karácsony Gergely MSZP magánpénztár Mesterházy Attila médiatörvény adó költségvetés nyugdíj
Kapcsolódó cikkek