Magyar gazdaság

Újrainduló közmunkák

Idén szigorúbb feltételeket szabtak az álláskeresőknek

Holnap jelenti be a 2011-es országos közfoglalkoztatási programot a Nemzetgazdasági Minisztéium (NGM). Ennek keretében már ezen a héten mintegy 13 600 munkanélküli áll munkába, később, a jó idő beköszöntével azonban létszámuk 22-24 ezer fölé is emelkedhet – derül ki a tárca tegnapi sajtómeghívójából. A kormány több mint kétezer közfoglalkoztatott számára képzést, a programokhoz igazodó szakismereteket is biztosít.  Az NGM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Czomba Sándor ma Újfehértón jelenti be a program indulását, egyben áttekinti a belvízhelyzetet.

Az idén az országos közfoglalkoztatási programok keretében az ár- és belvízvédelemmel, valamint a közutak, vasutak, állami erdőterületek, nemzeti parkok rendbetételével kapcsolatos feladatokat végeznek elsősorban a közmunkások.

A közfoglalkoztatás terén új szabály, hogy attól a munkaképes állástalantól, aki az idén nem vállal legalább harminc nap közmunkát, jövőre megvonják a havi 28 500 forintos bérpótló juttatását. Változás az is, hogy míg tavaly napi hat-nyolc órában dolgoztak a közmunkások, ez év eleje óta már csak négy órában, és a települési önkormányzatok is legfeljebb négy hónapra köthetnek velük ez irányú szerződést.

Orbán Viktor kormányfő ugyanakkor a múlt héten nem csak a közfoglalkoztatás terén helyezett kilátásba szigorításokat: a kormány a munkanélküli-segély folyósítását is berekesztené, amennyiben az álláskereső nem fogadja el a neki felajánlott munkalehetőséget. Az erről szóló szabályozás még nem született meg, de a kabinet a februári reformcsomag keretében a munkanélküli-támogatásokat is csökkenteni szeretné.

Az idén egyébként közfoglalkoztatásra 64 milliárd forint, emellett szociális ellátásokra 88,5 milliárd jut ezen a téren a költségvetésből. Külön soron szerepelnek az álláskeresési és képzési támogatások, melyek összesen több mint 200 milliárd forintot tesznek ki. VG

foglalkoztatás Czomba Újfehértó NGM önkormányzat közfoglalkoztatás
Kapcsolódó cikkek