Magyar gazdaság

A NAV első nagy fogása: Viheti a pécsi buszokat az adóhatóság

Ha a regionális adóhatóság is helybenhagyja a NAV első fokú döntését, a Pécsi Közlekedési Zrt.-nek ki kell fizetnie a több százmilliós tételt.

Az adóhatóság szerint az elhíresült buszeladási ügyben megkötött adásvételi szerződés színlelt, a jó erkölcsbe ütközik, emiatt érvénytelen. A Pécsi Közlekedési Zrt.-nek így be kell fizetnie 774 millió forintnyi adótartozást és -bírságot – ugyanis az adóhatóság szerint nem csökkenthette volna korábban adóját amiatt, hogy eladta a pécsi buszokat egy külső cégnek, majd visszabérelte azokat - írta a bama.hu a Dunántúli Napló cikke nyomán.

A Dunántúli Napló megkérdezte az ügy kapcsán dr. Martin Zoltán ügyvédet, aki kifejtette: ha a PK Zrt. fellebbez az elsőfokú, nem jogerős határozat ellen, másodfokon a régiós adóhatóság dönt az ügyben. A PK Zrt. közölte is, fellebbez. Ha a régiós adóhatóság helybenhagyja az elsőfokú határozatot, az ellen is lehet keresettel élni a megyei bíróságnál, ám ez a lépés a fizetési kötelezettségre már nem lesz halasztó hatállyal. Azaz ha a régiós adóhatóság helybenhagyó döntést hoz, az attól számított 15 napon belül a PK Zrt.-nek ki kell fizetnie a több százmilliós összeget. A másodfokú döntés akár 2-3 hónapon belül is megszülethet.

NAV bírság adózás buszeladás tender Pécs adótartozás
Kapcsolódó cikkek