Magyar gazdaság

Az EU-hoz fordultak az uniós fogyasztóvédők a Telenor miatt

Az európai fogyasztóvédelmi szervezeteket tömörítő BEUC szövetség Neelie Kroeshöz, az Európai Bizottság alelnökéhez fordult azért, hogy az Európai Unió lépéseket tegyen az iternet semlegességének hatékonyabb biztosítására.

A BEUC Kroeshoz címzett levelében aggasztónak nevezi a norvégiai fejleményeket, mivel azok szerintük veszélyeztetik az internet semlegességének elvét. A legnagyobb norvég mobilszolgáltató, a Telenor ugyanis felvetette, hogy külön díjat kér azoktól a tartalomszolgáltatóktól, akik szeretnék promotálni saját weboldalaikat. Ezzel párhuzamosan a második legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező NetCom igyekszik ellehetetleníteni a VoIP üzenetküldést saját hálózatain.

A BEUC úgy látja, hogy a jelenleg érvényben lévő, az internet semlegességét védő szabályok nem bizonyultak elég hatékonynak a fogyasztók érdekeinek képviselete szempontjából. Így a szolgáltatókat semmi nem akadályozza meg abban, hogy indokolatlan és diszkriminatív forgalomszabályozást vezessenek be. A jelenlegi rendszerben a szolgáltatók csak akkor alkalmazhatnak ilyen módszereket, ha azokat ismertetik a fogyasztókkal.

Ugyanakkor az európai fogyasztóvédelmi szervezetek úgy látják, hogy a forgalomszabályozást a cégeknek csak akkor szabadna bevezetniük, ha megfelelően bizonyítani tudják, hogy ezek szükségesek. A lépéseket igazoló dokumentumokat azután az illetékes hatóságoknak alaposan át kell tekinteniük az arányosság, az átláthatóság és a diszkrimináció tilalmának elve szerint.

A BEUC emellett a szolgáltatók működésének nagyobb átláthatóságát és a szolgáltatóváltás megkönnyítését kérik az Európai Bizottságtól.

BEUC Kroes EU szolgáltató VoIP fogyasztóvédelmi Telenor
Kapcsolódó cikkek