Magyar gazdaság

Az Európai Unióban állandóan nő a jólét - ha nem tudnánk

Az adósságválság és egyes országok versenyképessége drámai gyengülése ellenére az Európai Unióban folyamatosan nő az átlagos jólét. 2014-ig az Európai Unió legszegényebb régióinak száma a jelenlegi 84-ről 68-ra fog csökkenni – állítja az illetékes biztos.

Az a régió számít a legszegényebbnek, amelynek a GDP-je nem éri el az uniós átlag 75 százalékát. Az ebbe a kategóriába eső tagállamok száma három év múlva már csak 68 lesz - mindezt Johannes Hahn, az Európai Bizottság regionális kérdésekben illetékes biztosa jelentette ki a Handelsblatt című lapnak nyilatkozva.

Ez a biztos szerint azt jelenti, hogy 35 millió embernek javul az életminősége és magasabb lesz az életszínvonala. Ennek ellenére – fejtegette – az osztrákok meg akarják akadályozni, hogy a strukturálisan gyenge területeknek szánt uniós szubvenciókat megkurtítsák. A jelenlegi, 2013 végéig terjedő pénzügyi időszakban az EU költségvetésében kereken 350 milliárd euró áll rendelkezésre. "Az a célom, hogy ezt nagyságrendet megőrizhessük a következő, 2014-től 2020-ig terjedő pénzügyi időszakban" – szögezte le Hahn.

Az EU-n belül a jóléti küszöbből Hahn szerint különösen két ország, Spanyolország és Lengyelország profitál. "Lengyelország igen okosan használta fel a strukturális pénzeszközeit és profitált ebből – mondta Hahn. Spanyolországban pedig 2014 után már csak egy olyan régió lesz, amelynek a GDP-je nem éri el az EU átlag 75 százalékát. Görögországban ugyanakkor problémát okoz, hogy hiányoznak azok a strukturális alapok, amelyekre az uniós támogatásokat igényelhetné Athén.

 

regionális biztos hahn régió Európai Unió életszínvonal
Kapcsolódó cikkek