Magyar gazdaság

Bokros: Nem látok bele Orbán boszorkánykonyhájába

A nyugdíj-ellenreform után nagyon sokan félnek attól, hogy ha komoly baj lesz, akkor a bankbetétek egy részét államosítani fogja a kormány – mondta a Figyelőnek adott interjújában Bokros Lajos.

Ha hazajövök, akkor vonaton, metrón, az egyszerű polgárok mindenütt azt kérdezik tőlem, mit csináljanak a pénzükkel. Rengetegen viszik ki megtakarításaikat szlovákiai bankokba. Ausztriában már forintbetéteket is elfogadnak. Itt a válasz, hogy mi a hatása a kormány intézkedéseinek – fogalmazott a volt pénzügyminiszter.

Arra a kérdésre, indokolt-e ez a félelem, Bokros úgy válaszolt: nem lát bele azokba a boszorkánykonyhákba, ahol a jövőre vonatkozó gazdaságpolitikai terveket főzik. Minden ember saját maga vállalja a felelősséget a családjáért.

"Amikor közel 3 millió magán-nyugdíjpénztári tag megtapasztalta, hogy durva zsarolással és az információk tudatos visszatartásával két hónap alatt rákényszerítették egy olyan, szükségképpen rossz döntésre, ami a következő 40 évre az egész életének stratégiáját meghatározza, akkor nem tudok elmarasztalni senkit, ha a saját érdekeit tartja szem előtt" – fogalmazott Bokros.

A nyugdíjpénzekről elmondta: nem likvid vagyonról van szó, állampapírokban van nagyjából a 40 százaléka, a többi részvényben, devizában, ingatlanban, egyéb eszközökben. Ezek készpénzzé tételét ráadásul nem lehet megcsinálni azonnal, mert ha ezeket az értékpapírokat rázúdítják a piacra, összeomlik a Budapesti Értéktőzsde.

Hozzátette: látni kell, hogy a kötvények és részvények értékesítése több évet igényel, ha úgy akarják végrehajtani, hogy a szóban forgó piacokra ne legyen túlságosan pusztító hatása, és ne legyen abból veszteség, hogy az állam túl gyorsan „fektet ki”. Bonyolult pénzügy- és könyveléstechnikai kérdések tucatjára nincs még válasz, márpedig e nélkül azt sem lehet tudni, hogy ténylegesen mennyit ér ez a s mikor, milyen ütemezésben számolható el költségvetési bevételként.

részvény zsarolás bokros magánnyugdíjpénztár állampapír
Kapcsolódó cikkek