Magyar gazdaság

Elszámoltatási csomagba kerülhet a járműjavító - túl olcsón adták

Bekerülhet az elszámoltatási csomagba a debreceni járműjavító ügye, a cég ugyanis a parlamenti MÁV-vizsgálóbizottság egyik tagja szerint túl alacsony áron került 2009-ben a romániai Grampet vasúttársasághoz.

Kiderülhet, hogy irreálisan alacsony áron adták el két éve a Debreceni Járműjavítót. A 72 millió forintos árat az előző év 2,1 milliárdos forgalmához és 118 milliós nyereségéhez képest tartja alacsonynak Spaller Endre, a parlamenti MÁV-vizsgáló bizottság kormánypárti tagja, annak ellenére, hogy a gazdasági válság a járműjavítót is megviselte. Szerinte lehet, hogy ez a privatizáció is bekerül az elszámoltatási csomagba.

Spaller Endre feltételezi, hogy 2011-ben újból nyereségessé válhat a társaság. A debreceni Grampetnél erre vonatkozó – pontosabban semmilyen – kérdésünkre nem kívántak válaszolni. Tény viszont, hogy anyacégük valóban hatékony gazdálkodású, nem sokkal korábban ésszerűsített működésű társaságot szerzett meg két éve. A hatékonyságjavításnak köszönhetően 2005-től sorra futottak be a megrendelések: ro-la (kamionok szállítására alkalmas speciális vasúti kocsik) gyártására és összeszerelésére szóló megbízás, eltolható oldalfalú teherkocsik szerelése a hazai Dunavagon Kft.-nek, hegesztett vasúti alvázak gyártása a svájci Cattaneo vasúttársaságnak, szintén hegesztett felépítmények az osztrák Estet vasútnak, továbbá MÁV- és Mol-megrendelés.

Igaz, „becsúszott” egy kevésbé sikeres üzlet is. A társaságnak hatalmas tartozása keletkezett amiatt, hogy – szakmai körök szerint – anyagáron bevállalt egy garantáltan 800 millió forintos veszteséget produkáló, németországi megrendelést.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Grampet Cattaneo járműjavító MÁV
Kapcsolódó cikkek