Magyar gazdaság

Ifo: Nem igaz, hogy túl kevés az uniós mentési pénz

Nem kell megemelni, elegendő lesz az adósságszolgálati válságba sodródott euróövezeti országok pénzügyi megsegítésére létrehozott alapban rendelkezésére álló összeg - írja a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet MTI-hez eljuttatott elemzése.

"A média által emlegetett 250 milliárd eurós összeg nem korrekt, mivel helytelenül értelmezi az EFSF európai pénzügyi stabilitási eszközt létrehozó 2010 májusi szerződésben foglalt pontos rendelkezéseket - mutat rá a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének (ifo Institut für Wirtschaftsforschung e.V. an der Universität München) elnöke Hans-Werner Sinn.

Abban az esetben ugyanis, ha Görögország után Írország, Portugália és Spanyolország is kiesik az alapot garantáló országok köréből, az általuk garantálandó összegért a szerződésben foglaltaknak megfelelően automatikusan a többi ország vállal garanciát. Az AAA besorolású országok kötelezettségvállalása ezzel 315 milliárd euróra emelkedne. Az AAA besorolással rendelkező országok: Németország, Franciaország, Hollandia, Ausztria és Luxembourg.

Hozzáadva ehhez az EFSM európai pénzügyi stabilitási mechanizmus rendelkezésére álló 60 milliárd eurót, valamint azt a 187 milliárd eurót, amennyi az IMF részesedése a 250 milliárdos mentőcsomagból, a portugál, spanyol és ír adósságrendezés megsegítésére rendelkezésre álló AAA-fedezetű hitelkeret 562 milliárd eurót tesz ki, ami több mint duplája a média által emlegetett 250 milliárdnak.

Az összeg lényegesen magasabb annál, amire Írország, Portugália és Spanyolország megtámogatásához az elkövetkező három évben szükség lehet. Amennyiben ezek az országok a 3 százalékáig engedélyt kapnának a lejáró államkötvények refinanszírozásához szükséges összegen felül további hitelek felvételére, akkor is csak 434 milliárd euróra lenne szükségük. Az EFSF-nek tehát a szükségesnél 130 milliárd euróval nagyobb összeg áll rendelkezésére.

"Hiba tehát azt állítani, hogy túl kevés pénz áll az alap rendelkezésére" - hangsúlyozta ki Hans-Werner Sinn rámutatva, hogy a kimutatott többlet 43 szorosa annak az összegnek, amiből meg lehetne építeni azt a müncheni főpályaudvart a repülőtérrel összekötő mágneses lebegtetésű gyorsvasút pályát, amit a magas kivitelezési költség miatt vetettek el.

A fenti összegek nem tartalmazzák sem a Görögország számára elkülönített 110 milliárd AAA-fedezetű mentőcsomagot, sem azt a 77 milliárd eurót, amit az EKB fordított euróövezeti államkötvények vásárlására.
 

besorolás Hans-Werner Sinn EKB IFO mentés AAA alap EFSF mentő
Kapcsolódó cikkek