Magyar gazdaság

Jövő héten már utalják a bérkompenzációt

Orbán Viktorhoz fordult tegnap Lázár János Fidesz-frakcióvezető és Rogán Antal – aki a 16 százalékos szja hatásait vizsgáló fideszes monitoringbizottságot vezeti - annak ügyében, hogy az állami szektorban mindenki megkapja a kompenzációt, illetve az Országos Érdekegyeztető Tanács szerint ajánlott 4–6 százalékos béremelést.

Lázár János Fidesz-frakcióvezető és Rogán Antal azért fordultak miniszterelnök úrhoz, hogy az összes állami cég és intézmény adjon tájékoztatást arról, miként valósították meg, hogy a 16 százalékos szja-kulcs bevezetése után sem az állami cégek dolgozói, sem a közalkalmazottak, köztisztviselők ne járjanak rosszabbul. A Fidesz-frakció nem tudja elfogadni azt a választ, hogy vannak, akik rosszabbul járnak. Ráadásul az eddigi panaszok fele az állami szférából érkezett – nyilatkozta Lázár a Népszabadságnak. Orbán ígérete szerint az állami cégeknél dolgozók, valamint a közalkalmazottak, köztisztviselők körében a béreknél „a kompenzációnak meg kell történnie, és ennek a március 5-i utalásoknál meg is kell jelennie”.

A Fidesz- és a KDNP-frakciók tagjaiból verbuvált bérmonitoring bizottság hétfő óta aktív, pontosabban e hét elejétől tudnak hozzájuk fordulni az elégedetlen munkavállalók. Korábban arról volt szó, hogy a hét közepére elkészül az első jelentésük, ám ez tolódik: úgy tudjuk, jövő hétfőn tart ez ügyben tájékoztatót Rogán Antal, a bizottság vezetője.

A bizottság honlapja a Fidesz honlapján keresztül érhető el, s összesen három oldalból áll. A nyitóoldal rögzíti a bizottság céljait (köz- és magánszférában megvizsgálják, teljesültek-e az OÉT decemberi ülésén született bérmegállapodások), a tagokat (összesen hatan vannak) és az ingyenesen hívható zöldszámot, valamint az elektronikus postafiók címét. De lehetőség van a honlapon keresztül is kitölteni egy 9 pontból álló kérdőívet, ahová egy kattintással lehet eljutni a nyitóoldalról. Az innen nyert adatokból viszont nehezen képzelhető el, hogy konkrét cégekhez eljusson a bizottság. A kitöltőnek ugyanis csak arról kell nyilatkoznia, melyik megyében és foglalkoztatási ágazatban dolgozik, továbbá arról, hogy részesült-e kompenzációban, illetve jogosultnak tartja-e magát rá, végül a tavaly novemberi és az idén januári bruttó és nettó bért kell még feltüntetni.

Rogán bérmonitoring Lázár bérkommandó
Kapcsolódó cikkek