Magyar gazdaság

Már a Világbank elnöke is a dollár uralmának végéről beszél

A jövőben is az amerikai dollár lesz az elsődleges globális tartalékvaluta, de a világgazdaságnak a multilaterális pénzügyi rendszer korszerűsítésével kell felkészülnie arra, hogy idővel több más nagy fizetőeszköz is fontos tartalékszerephez jut - írta pénteken Londonban megjelent cikkében a Világbank elnöke.

Robert Zoellick szerint az új rendszerben a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) "futballbírói" szereppel kellene felruházni, hogy a szervezet "lefújhassa" a helytelen pénzügyi magatartásokat.

Zoellick a Financialt Timesban közölt - a 19 vezető ipari és feltörekvő gazdaság, valamint az EU alkotta csoport (G20) pénzügyminisztereinek hétvégi tanácskozása elé időzített - írásában kifejtette azt a véleményét, hogy a világgazdaság "új multipolaritás felé halad", a globális növekedés felét már most is a fejlődő térség adja, és ez "a hatalmi viszonyok átalakulását" fogja eredményezni.

A Világbank vezetője szerint a gazdasági nagyhatalmaknak szervezetten elébe kellene menniük e folyamatnak. A pénzügyi szakember azt javasolja, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) "valutájában", az SDR-ben részes országok - az Egyesült Államok, az euróövezet, Japán és Nagy-Britannia - hívjanak össze egy "SDR-fórumot", amelyen az IMF-fel közösen áttekintenék a monetáris és valutakérdéseket.

A csoportnak ösztönöznie kellene Kínát, hogy csatlakozzék e fórumhoz, majd az SDR-hez is. Idővel más nagy "nemzetköziesített" valutákat is hozzá lehetne adni az SDR-kosárhoz - áll a cikkben.

Zoellick szerint a vezető gazdasági hatalmak nem fogják elfogadni az SDR-t új globális tartalékvalutaként, sem az IMF-et globális jegybankként. Azonban a legnagyobb tartalékvaluták tulajdonosainak együtt kell működniük az egészséges világgazdaság érdekében - vagy legalábbis a különbségek kezelésében.

Ezen új kereten belül az IMF-nek olyan futballbíró szerepét kellene betöltenie, aki sípjába fújhat, ha valahol nem megfelelő külső fizetési politikát tapasztal, de büntetéseket nem róna ki - írta a londoni gazdasági napilapban a Világbank elnöke.

SDR tartalékvaluta G20 Zoellick Világbank
Kapcsolódó cikkek