Magyar gazdaság

Olajárcsúcs és rettegő befektetők - Líbiai helyzetkép

Az amerikai határidős olajár két és féléves csúcsot ért el a közel-keleti aggodalmak miatt. A piac attól tart, hogy a Líbiában kirobbant lázadás hatására tovább csökkenhet az OPEC tagállamok termelése és hasonló események következhetnek be más vezető olajtermelőknél is Észak-Afrikában és a Közel-Keleten.

Az amerikai nyersolaj ára márciusi szállításra 2008 októbere óta a legmagasabb szintet, 94,49 dollárt ért el barrelenként ma délelőtt, majd visszacsúszott 93,48 dollárra. Az áprilisi szállítású Brent minőségű olaj ára pedig 2,01 dollárra drágult, 107,75 dollárra barrelenként, de hétfőn kétéves csúcsot is elért, 108,70 dolláros szinttel.

"A piac nagyon ideges a líbiai erőszakról érkező hírek miatt, és ez hajtja fel az árakat – mondta Jinsi Yu, a Barclays Bank áruelemzője a Reutersnek. Az a veszély fenyeget, hogy a helyzet a következő néhány nap során tovább romlik, és úgy tűnik, hogy a régióban kialakult bizonytalanság nem oldódik meg egyhamar – vélte a szakértő. Idén a Brent nyersolaj eddig több mint 13 százalékkal, az amerikai nyersolaj pedig 2 százalékkal drágult.

Moammer Kadhafi ma televíziós nyilatkozatban cáfolta azokat a híreket, melyek szerint Venezuelába szökött a tüntetők haragja elől. A diktátor azt állította, hogy Tripoliban maradt és nem mond le az ország vezetéséről.

Eközben a Líbiában tevékenykedő cégek egyre nagyobb kockázattal néznek szemben, különösen az olasz ENI, hiszen Itália Líbia gáz- és olajkészleteinek mintegy harmadát vásárolja fel, ezzel a közel-keleti állam legnagyobb ügyfele ebben a szektorban. Az olasz olajcég részvényei hétfőn 5,1 százalékkal estek. Az ENI bevételeinek mintegy 13 százaléka származik Líbiából és 30 százaléka Észak-Afrikából, így a vállalat erősen kitett a régió instabilitásának.

Elemzők szerint fennáll az aggodalom, hogy a líbiai rezsim változása nemcsak az olasz ENI, hanem más külföldi befektetők vagyonának kisajátításához is vezethet - írja a BBC. Az OMV osztrák energiacég részvényei a tegnapi napot 4,2 százalékos kurzuscsökkenéssel zárták.  A Shell, a British Petroleum, a francia Total és a norvég Statoil egyaránt jelezte, hogy hazatelepíti Líbiában dolgozó alkalmazottainak jelentős részét.

A líbiai magyar üzleti érdekeltségeket, így a Vegyépszert is sújthatják azok az egyre erősödő tüntetések, amelyek már több mint 230 halálos áldozatot követeltek az észak-afrikai államban. A magyar cég által felépítendő várost már el is foglalták a felkelők.

Katasztrofális hatással lehetnek a magyar cégek líbiai üzleti tevékenységére az észak-afrikai országban napok óta zajló és egyre nagyobb áldozatokkal járó tüntetések. „Líbiában szinte kizárólag csak állami cégekkel lehet szerződni, márpedig ha az állam megbénul, akkor az egy időre mindent leállíthat, a fejlesztésektől kezdve a számlák kifizetésén át az ügyintézésig” – mondta el a Világgazdaságnak Pados László, a térségben több évtizede jelen lévő, technológiai exporttal foglalkozó TescoConsulting Kft. ügyvezető igazgatója.

olajár Statoil OMV Shell gáz Líbia ENI olaj befektető piac
Kapcsolódó cikkek