Magyar gazdaság

Spanyolország erősebb mentőövben reménykedik

A spanyol miniszterelnök a Reutersnek nyilatkozva bizakodását fejezte ki annak kapcsán, hogy az Európai Unió már a jövő hónapban megállapodhat az erősebb segély-mechanizmusról.

José Lius Rodriguez Zapatero elmondása szerint bízik abban, hogy az eurózóna vezetőinek március 17-i találkozóján megállapodás születik a 440 milliárd eurós stabilizációs mechanizmus, az EFSF megerősítésére. A miniszterelnök a Reuters szerint reménykedik abban, hogy "Németország is támogatja az erősebb eurózónát". Zapatero emellett a Reuters szerint látja, Spanyolország megnyeri a pénzpiacok bizalmának visszaszerzéséért folytatott harcot, bár még hátravan az ehhez szükséges reformok életbe léptetése.

A mentőalapot illetően kevésbé bizakodó a Bundesbank távozó elnöke, Axel Weber a Financial Timesban megjelenő elemzésében úgy vélekedett, hogy már megalkották a válságkezelő intézkedéseket és nincs szükség további védelmi mechanizmusokra. Weber megfogalmazása szerint elsősorban a tagállamoknak kell rendbe tenniük saját költségvetéseiket, az uniós pénzügyi támogatás pedig csak átmeneti segítség ebben a folyamatban. A Bundesbank leköszönő elnöke hangsúlyozza a stabilitás-orientált gazdaságpolitikák bevezetését és egy olyan közös segély mechanizmus fontosságát, amely nem csökkenti az érintett tagállamok egyéni felelősségét.

Mint ismeretes, Axel Weber a közelmúltban meglepetésre közölte, hogy nem indul az Európai Központi Bank (EKB) elnöki posztjáért, ugyanis gazdaságpolitikai nézetei sok tekintetben ellentétesek az EKB vezetésével. Ezzel párhuzamosan a német jegybank elnöki tisztéről is lemondott, így azt hamarosan Angela Merkel egyik legfőbb politikai tanácsadója láthatja el.

Bár Weber ezzel kiszállt a világ második legfontosabb pénzpiaci pozíciójának tartott posztért folyó harcból, véleménye ettől függetlenül jelentős az eurózónában. Különösen azért, mert Weber mindvégig "héjának" számított, vagyis támadta az EKB kötvényvásárlási programját, azzal érvelve, hogy a központi banknak nem kellene laza monetáris politikával segítenie a bajba jutott tagállamokat.

Németország Bundesbank spanyol Spanyolország német weber mentőöv eurózóna
Kapcsolódó cikkek