Magyar gazdaság

1300 milliárddal csökkentheti az államadósságot a kormány

Az állampapírban lévő magán-nyugdíjpénztári befizetések visszaváltásával első lépésben 1200-1300 milliárd forinttal csökkenthető az államadósság - mondta az InfoRádióban az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatója. Pleschinger Gyula kiemelte: azt még nem tudni, hogy mi lesz a részvényekkel.

A teljes magán-nyugdíjpénztári háromezer milliárd forint, ebből a számítások szerint 500 milliárd forint marad a pénztáraknál. A fennmaradó összegnek nagyjából a fele állampapír, amit azonnal bevonnak, így egy lépésben 1200-1300 milliárd forinttal csökkentik az államadósságot - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatója.

Pleschinger Gyula közölte: a többi vagyonelemet valamilyen ütemezett módon úgy kell értékesíteni, hogy a piacot ne zavarja, az értékük ne csökkenjen, de minél előbb lezárják a folyamatot.

A vezérigazgató kiemelte: azt még nem tudni, hogy mi lesz a részvényekkel. Ez függ attól, hogy belföldi vagy külföldi részvényekhez jutnak hozzá, illetve attól is, hogy közvetlenül megkapják azokat, vagy csak befektetési jegyeken keresztül birtokolják majd a részvényeket - fejtette ki.

Az előző heti aukcióhoz hasonlóan kiugróan magas, háromszoros túljegyzés fogadta az Államadósság Kezelő Központ likviditási kincstárjegy aukcióját. A központ a meghirdetett 50 milliárd forintnál 10 milliárd forinttal többet értékesített. Pleschinger Gyula szerint ez bizalmat és várakozást mutat, és úgy tűnik, a piac nem vár további kamatemelést.

A vezérigazgató kiemelte: az érdeklődés megmaradt a magyar állampapírok iránt. Emlékeztetett arra, hogy egy elemzés szerint az elmúlt öt évben az aukciókon 2,5-szeres volt a túljegyzés, míg most ennél némileg magasabb.

államadósság magán-nyugdíjpénztár aukció magánkasszák költségvetés
Kapcsolódó cikkek